lördag 28 mars 2009

Detta har hjälpt mig enormt!

Hej!

Som de flesta på denna bloggen så har jag lidit av tunga afteblåsor under hela mitt liv. Det som har gjort att dessa nästan försvunnit helt (bortsett från de gånger jag biter fel och skapar en blödning) är följande:

1. Inhandlade en eltandborste och borstar två minuter med Zendium tandkräm
2. Därefter kör jag Plackers mellan tänderna för att få bort alla möjliga matrester som kan skapa fel bakterieflora
3. Avslutar med att skölja med Listerine

Stegen ovan har gjort att jag har fått bort nästan alla blåsor. Jag har tidigare borstat noggrant men inte på sättet ovan, och jag har inte använt plackers på samma sätt. Det handlar alltså om att hålla tänderna borta från så mycket matrester som möjligt och vara supernoggrann med att hålla dessa stegen varje morgon och varje kväll.

Lite tips från mig :)
/Hasse

fredag 20 mars 2009

Samband?

Hej!
Jag har nu hittat hit efter en notis i nån tidning nånstans eller om det var på teve, strunt samma. Jag är en kille på 37 och jag har haft afte större delen av mitt liv. När jag var barn var det väldigt frekvent med enorma blåsor och jag var ibland hemma från skolan. Numera är det dock sällan, de enda gångerna jag får det är när jag biter fel och åsamkar mig själv en blödning i läppen eller kind eller liknande, då har jag en blåsa inom nåt dygn. Behandling då? tja inte är det mycket som hjälper men Corsodyl lindrar tills den har läkt ut och tar jag det direkt vid blödning så kan jag i vissa fall slippa blåsan. Summa summarum om mitt tillstånd är iallafall att jag starkt kopplar tillståndet till min saliv. Jag har alltid fått höra av min tandläkare att vissa har en speciell bakterieflora/Phvärde i munnen och jag har bara haft ett enstaka hål i tänderna men jag har alltid väldigt mycket tandsten. Sköter mina tänder i helt normal omfattning och enligt tandläkaren då så har vissa den här typen av bakterieflora eller Ph värde i munnen att man aldrig får hål. Detta har iallafall jag kopplat till att jag istället då får afte i bland. Varken min mor, far eller bror har haft så mycket som en enda Afteblåsa men de har istället "normalt" med tandbesvär i övrigt.
/ Stefan

söndag 15 mars 2009

Afte

Från ingenstans har jag fått "Afte" i början trodde jag hade vanliga blåsor i munnen då jag fått någon form av bakterier eller likande men sedan hade jag återfall av dessa blåsor och började googla för jag kunde verkligen inte äta eller träna. Jag är 19 år och aldrig haft detta tidigare så jag undrar lite om jag kommer ha detta besvär mer i framtiden (Har haft det vid 3 tillfällen nu) Ska till Apoteket imorgon och se om de har något vettigt / Georgijev

lördag 14 mars 2009

Aloe vera?

Hej!

Har haft blåsor i många år vilket eskalerat med åren. Har provat div olika tandcremer som Sinaftin och Zendium utan resultat. Men sedan något år tillbaka har jag använt en tandcreme med Aloe vera. Var skeptisk till en början men blev rekommenderad att testa den av en kompis som haft samma problem.

Denna tandcreme innehåller främst Aloe vera samt övriga tandcremesingredienser men inget flour. Tandcremen är grön och ser lite läskig ut men smakar helt ok. Eftersom jag dock märkte att tänderna inte mådde lika bra av att hela tiden använda en flourfri tandcreme, använder jag numera en vanlig tandcreme med flour på morgonen och den med aloe på kvällen och det har fungerat bra trots att jag använt en starkare flourtandcreme än zendium på mornarna.

Efter att nu har testat i snart två är jag nästan helt besvärsfri. Använder jag den regelbundet får jag inte längre några utbrott där en afteblåsa "spricker upp". Vid skav från tänderna kan jag ibland känna att nu är en blåsa på väg. Men genom att i ett par dagar lägga på en klick aloetandcreme på det irriterade området (vilket svider lite), och som får verka någon minut innan själva tandborstandet, så går blåsan snabbt tillbaka utan att börja smärta.

Tidigare hade jag minst en blåsa varje månad och i värsta fall gick inte en hel
vecka mellan besvären. Nu får jag endast en helt utvecklad blåsa om jag biter mig rejält i tungan eller kinden, eller om jag glömmer att använda tandcremen under en längre period. Dock varar en ev blåsa bara ett par dagar, om jag börjar med tandcremen direkt igen, istället för som tidigare en dryg vecka.

Det är så underbart att äntligen ha hittat något som fungerar för mig. Det verkar dock som att olika saker hjälper för olika personer. Hade varit kul att höra om någon annan erfarit samma effekt av Aloevera som jag, eller om jag bara haft tur.

/Josefin

fredag 13 mars 2009

Mitt tips för att bli av med blåsorna!

Hej! Lustigt att jag hittade den här bloggen precis idag. Jag har nyligen nämligen hittat ett avslut på, ett för mig, långt och smärtsamt förhållande till dessa afteblåsor och vill så gärna dela med mig av den lösning som i vilket fall fungerar väl i mitt fall. Jag har sedan 25 års ålder (är 31 år nu) haft långa perioder med flera smärtsamma blåsor i munnen, på tungan och i halsen, i princip oavbrutet. Sedan hände något, jag blev gravid. Från att ha haft blåsor varje dag så upphörde de helt efter ca 2 månader. Under hela graviditeten hade jag sedan inte en enda blåsa. Jaha tänkte jag, måste ha varit en hormonell orsak till dessa blåsor(eftersom hormonbalansen ser så annorlunda ut under graviditet). Så kom vår lilla son i juli och redan efter en månad började de vidriga asen (sorry) dyka upp igen och den härliga upplevelsen av att ha blivit mamma utbyttes mot frustration. Jag hade liksom förträngt att jag skulle få tillbaka dem. Så, till lösningen. Jag började tokgoogla på nätet, för jag kände att, -nej jag kan inte acceptera det här längre! Så hittade jag en tråd någonstans på en amerikansk sajt att flera personer hade blivit helt friska av folsyretillskott. Jaha, tänkte jag, det åt jag ju under hela graviditeten. Jag hade så dåliga blodvärden att de rekommenderade mig att ta HEMOFER (Skonsamt järntillskott med folsyra). Så jag började helt enkelt med det igen för ca 5 månader sedan. Efter 3 veckor upphörde blåsorna helt och sedan dess har jag inte haft en enda blåsa och hela munnen känns pånyttfödd. Jag kan även nämna att jag innan, under flera år har prövat ALLT. Jag har varit hos flera läkare, tandläkare och ingen har kunnat ge en vettig förklaring förutom, -så är det för en del, skölj munnen med CORSODYL. Så från att ha gått från att få tips om lindrande åtgärder så har jag (peppar peppar) fått ett råd om hur man botar. Underbart! Hoppas verkligen att den här infon hjälper någon.

torsdag 12 mars 2009

Hejsan!

Jag heter Martina och fyller nitton i år. Jag har haft kronisk afte sedan sex års ålder, alltså snart i nio år! Anledningen till att jag fick det var en vanlig operation med borttagning av mandlar, som gick lite snett (Det bröt ut streptokocker vid borttagningen). Sedan dess har jag haft afte i ungefär en vecka i månaden, varje månad. Alltså ungefär en fjärdedel av dessa nio år (sammanlagt nästan två och ett halvt år med konstant afte!)
Anledningen till att jag har det så ofta är att sjukdomen är kopplad till mitt immunförsvar, och jag har ett mycket dåligt sådant. Så fort jag blir minsta lilla sjuk eller förkyld så säger det bara poff, sen är halsen smockfull med blåsor. Ja, som jag sa -halsen. Jag får inga alls i munnen, vilket jag är glad för. Det hade nog blivit lite väl mycket att hantera på en gång. Eftersom det gör så olidligt ont med dessa blåsor, har det ungefär blivit en fjärdedels frånvaro ifrån skolan också, mycket att ta igen. Men med lite slit så hinner man.
När jag har min afte kan jag varken dricka, äta, prata eller ens knappt svälja mitt eget saliv. Sjukt frustrerande. Men det mest frustrerande med det hela är att det inte finns något botemedel. Jag har varit runt hos mängder av läkare och naturläkare utan någon vidare framgång. Naturläkare ser åtminstone hopp i det hela. Läkarna känns så väldigt begränsade, ser inga möjligheter och visar inte vidare mycket engagemang. Det enda som har lindrat min afte är medicinen "valtrex". Vilket också är ett tips till er med afte i munnen.
Något annat som är jobbigt med min afte, är att den bara håller sig halsen. Blåsorna sprider sig även ner till magen. Givetvis blir det inte samma smärta i magen, det vore konstigt. Men jag blir väldigt illamående. Med tanke på att jag varken äter eller dricker när aften blossar ut, får jag dessutom ont i huvudet och resten av kroppen. Det brukar vanligtvis bli afte, magont, huvudvärk, feber och förkylning på en och samma gång. Och med den tröttsamhet som följer på det, kan man inte bli annat än hemma och sängliggande. Så, de veckor jag har afte, har jag full koll på vad tv:n har att erbjuda.

Kul att det finns en blogg för oss aftedrabbade, så man får chans att skriva av sig lite.

Tack för mig! /Martina

onsdag 11 mars 2009

Kroppen talar med dig- lyssna noga!

Afte är en mystisk reaktion på någonting, vad vet vi inte riktigt. När jag läser alla mail och inlägg här på bloggen så verkar vi vara överens om att blåsorna ofta kommer när vi inte sköter om oss själva på ett bra sätt.

Att ta hand om sig själv är en fantastiskt lönsam investering. Vår kropp är vårborg och den följer med oss hela livet! Om vi är riktigt kärleksfulla mot oss själva och ger oss själva tid så tror jag att vi till stor del skulle slippa afte och en rad andra tråkiga åkommor.

När jag slarvar med sömnen till exempel så händer ofta följande saker...
1) Huvudvärk
2) Afte
3) Blöder näsblod

...ofta i den ordningen, som att kroppen på olika sätt försöker säga till mig: SOV människa!

Följande åtgärder tror jag är otroligt effektiva för att slippa afte och annat tråkigt:
1) Sova tillräckligt
2) Ej banta (värdelöst) men ändra våra kostvanor genom att äta lagom mycket, nyttigt, varierat, ekologiskt och undvika hel och halvfabrikat
3) Träna och hålla en vikt där vi mår bra
4) Inte röka, snusa ch heller inte dricka alkohol i för stora mängder.
5) Leva i nuet och stressa lagom!
5) Tycka om oss själva och unna oss saker som vi mår bra av, som massage, dignande fruktfat med exotiska frukter, en lång promenad med någon vi tycker om!
6) Lyssna på kroppen! När mår du som bäst? Sänder kroppen ut någon signal innan blåsorna bryter ut, kanske får du huvudvärk? Kanske kan du ta det lite lugnade på jobbet om blåsorna kommer i samband med stress?

Vad tycker ni om dessa tankar?

//Katarina afte.se

Anmäl dig till testpanelen - testa Oralmedic!




Inom kort kommer ett antal personer att få möjlighet att testa Oralmedic. Jag har ett fåtal platser som ska fyllas i testpanelen så om du är intresserad så skicka ett mail och berätta om dina besvär med blåsorna samt din adress. Mail: info@afte.se

Så här går det till:
1) Du skickar en ansökan
2) Du får bekräftelse via mail om du kommit med eller ej
3) Du får bland annat vara med och testa olika produkter och kurer mot afte. Givetvis kan du tacka nej till ett testerbjudande!
4) Efter du testat produkten skriver du ett omdöme om produkten som publiceras på afte.se eller/och bloggen.

Varmt välkommen att skicka ett mail så hörs vi!

/Katarina

MITT TIPS ORALMEDIC

Hej jag heter Eric och är 8 år.
Föra gången jag hade blåsor fick jag prova oralmedic.
Det är som en topz med något medel på.
Det gorde jete jete jete ont i 30 sekunder men sen försvan blåsan.


Hejdå från //Eric

Kenacort-T

Hej,
Hade egentligen tänkt skriva om hur man skall göra för att få bäst resultat av att använda Kenacort-T (dvs: torka torrt, lägg på rejäl en klick, ät och drick inget på flera timmar (varför precis innan sänggående är ett bra tillfälle). På två dagar brukar smärtan i blåsan ha försvunnit helt). Men! Nu ser jag att Kenacort-T avregistrerats som läkemedel. Varför undrar man ju?? För mig har det varit en räddare i nöden. Jag tänkte nu kontakta Apoteket och se om det finns ngn förklaring och om det finns något ersättningspreparat. Annars får vi starta ett uppror eller något så att det börjar säljas igen! :-)
Hälsn Nina A

kanske hjälp till nån

Hej
jag heter marie och är sambo med en kille som lidit av afte sen han var 10 år.
Han har testat de mesta och sen vi träffades har vi gått igenom nästan alla sorters tips men utan bra resultat.

Nu har han i 3 år ätit Zink i kapselform från WNT föredetta TWINLAB och kombinerat med L-LYSINE kapsel vid infektioner så som förkylning m.m funkar kanon.

Så fort han känner av en infektion så ökar han på sina zink och får nästan direkt resultat.

Han har haft mellan 10-20 blåsor samtidigt , nu när han är tex förkyld kan de komma 3-4 men dom gör inte lika ont och han kan äta utan problem vilket han inte kunde innan då dom var så många ont smärta så.

De bästa vi provat

Mvh Marie

Kärt återseende

Jag hade kraftig Afte fram till 25 årsåldern, sen försvann den efter att jag slutat snusa och höll sig borta i över tio år.

Men så råkade jag bita mig kraftigt i läppen, och vips fick jag en blåsa som sedan blev ett par till. Efter några veckor förvann blåsorna och nu har jag inte känt av något på flera månader.

Det styrker min teori om att Afte är ett virus, som i det här fallet fick fäste i bitsåret. Kanske har ni med mer omfattande Afte större benägenhet för vanliga munsår eller känsligare vävnad i munnen, som blir grogrund för nya blåsor?

Några tips på bot har jag inte, mer än att min mun mår bäst när den är helt renborstad.

Micke

tisdag 10 mars 2009

Afte-fri i tropikerna

Jag är 45 år och har haft Afte sedan jag var liten. Kan inte säga när jag först upptäckte det, men led periodvis så pass mycket av det att jag hade svårt att äta och ha mat i munnen. Sved även då tänderna var oborstade efter en måltid eller annat intag. Det var även vanskligt att prata eftersom uppsvullnaden gjorde att man av misstag ofta bet sig själv i läppens eller kindens insidor. Symptomen uppenbarade sig främst innanför underläppen på ena eller andra sidan, men kunde även uppstå innanför kindsidorna samt på tandköttet. Men detta var dock mindre vanligt.

Egna iakttagelser och teorier...

Under tonåren kom jag att märka att jag oftare fick Afte om jag slarvade med maten. Dvs att jag stundtals inte fick i mig så mycket mat och vitaminer som jag kanske egentligen borde under dagarna pga slarv och umgänge med kompisar. För mig kändes det absolut som ett samband. När jag vissa perioder var som mest slarvig med matvanorna, uppstod Afte betydligt oftare. Ibland kunde de avlösa varandra på så sätt att när en svullnad hade gått ner och försvunnit, så uppstod en annan. Detta gjorde att jag i senare tonåren såg till att äta mer regelbundet. Symptomen och det ständiga hotet av symptom är dock något man alltid har fått leva med. Det blev alltid lika stor sorg och bedrövelse var gång man märkte att "nu var det dags igen".

Jag är numera bosatt i Thailand sedan 12 år tillbaka. På det hela verkar det som om min Afte har försvunnit efter att jag flyttade hit. Hade dock några blåsor i munnen för något årsedan i samband med att jag var hos en tandläkaren och tog bort överdelen av en trasig tand som sedan ersattes med porslin. Jag kan inte svara på om det verkligen var afte eller om det kan ha varit så att tandläkaren hade råkat komma emot kinden med sina borrar, slip och putsverktyg. Det var i varje fall ett tidsödande kirugiskt ingrepp med mycket borrning och slipning där jag fick återkomma flera gångar innan det var färdigt.

Förutom blåsorna i samband med tandingreppet, så har jag i princip varit Afte-fri i 12 år nu. Med erfarenheterna från tonåren och upptäckten att slarv med matvanorna kan få Afte att uppstå mer regelbundet, så spekulerar jag nu i om min bosättning i Thailand kan ha varit en påverkande faktor. Med undantag av några enstaka gånger och tillfällen per år, då jag råkar äta skräpmat som pizza och hamburgare (av nostalgi), så äter jag i princip endast thailändsk mat sedan 12 år tillbaka. Dieten består av ris, kött (biff och fläsk), soppor av olika slag med kött eller skaldjur. Stekta, kokta eller färska grönsaker är ofta rikligt förekommande i och omkring de olika maträtterna. Välkryddat är det också. Chili ingår i nästan alla rätter. (Kan chili påverka Aste?) I vilket fall så känner jag att den thailändska dieten har ett betydligt större näringsvärde än vad vi i Sverige på senare tid är vana vid. I varje fall om den tillagas på samma sätt som det görs här. Antingen så lagar man maten själv hemma eller så äter man ute på den lokala matserveringen runt hörnet. Oftast inte så jättestor skillnad i pris mellan att laga själv eller äta ute på en normal lokala servering. Men det som är kännetecknande är att maten alltid tillagas bestående av färska råvaror som inhandlats på lokala marknader på morgonen samma dag. Alltså ingen fabriksprocessing eller storskalighet. Färskt rakt igenom. Gissar att detta har en avgörande inverkan på näringsinnehållet i maträtterna. Sedan vet jag inte om varmt klimat och mycket sol kan ha en påverkande faktor vad det gäller Afte. Men helt klart så känns det i varje fall för mig som om maten skulle kunna vara en hållbar teori.

Läste även att det verkar vara procentuellt fler amerikaner som lider av Afte, jämfört med svenskar hemma i Sverige. Kan detta ha något att göra med den skräpmat som har blivit standard där? Kan det vara så att ju mer junk och fastfood och processad näringsfattig kost, så uppkommer Afte mer och oftare? Finns det någon historik i Sverige där man under 1900-talet kan se om Afte har blivit vanligare när inslag som hamburgare, pizza m.fl. blev ett mer vanligt förekommande inslag i svenska matvanor? Finns det nån statistik över om Aste är mer vanligt förekommande i kallare klimat? Kan vara intressant att luska lite i. Själv är jag övertygad om att det för min egna del absolut handlar om matvanor och därigenom näringsintag. Tycker att mönstret ifrån min tid från tonår och fram till idag visar tecken på att min teori kan ha viss relevans. Men jag är ju absolut ingen forskare.

Hoppas att mitt här beskrivna fall kan ge inspiration till andra att kanske hitta nya sätt att spåra varför Afte uppkommer eller att finna ut vägar och sätt för att lindra symptomen. Förmodligen kommer jag att flytta tillbaka till Sverige inom några år. Jag fasar då för att min Afte möjligen skall komma tillbaka. Då med anledning av att mina matvanor kommer att återgå till svensk mat igen.

/Johan

söndag 8 mars 2009

Jag testar Oralmedic

Jag var nyligen hos tandläkaren och köpte då en förpackning Oral Medic. En ny behandling som utlovar följande:

- Tar bort smärta från afte på bara några sekunder
- En behandling räcker
- Hygienisk
- Påskyndar den naturliga läkningen


Jag har fått en blåsa och jag har nyss testat en behandling. Pris: Förpackningen innehåller 2 bomullspinnar för två behandlingar. Jag betalde 120 kr för en förpackning vilket jag tycker är väldigt dyrt.

Här kan du läsa mer om Oralmedic: http://www.aconordic.se/archive/pages/19751/oralmedic.aspx

Dag 1
Applicering. Med bomullspinnen rengör man blåsan sedan bryter man av pinnens ena topp. Då rinner medlet fram och man applicerar på blåsan.

Det brände till rätt bra då jag applicerade vätskan. Därefter sköljde jag med vatten och det bildades en vit hinna över blåsan (se bild).


Dag 2
Blåsan är kvar men gör ej ont alls...detta verkar lovande! Har ej gjort ont på hela dagen.

Dag 3
Blåsan är kvar, den vita hinnan har försvunnit. Jag känner av blåsan men den gö inte alls ont. Detta är ju otroligt lovande!!!



//Katarina

Prova Folacin

Hej!

Jag har hittat ett medel som verkar hålla mina blåsor/sår i munnen borta länge och när de uppstår blir de inte så stora och försvinner ganska snabbt.
Fick tipset av en hjärtläkare som påstod att han botat flera med Afte genom att rekommendera Folacin (5mg folsyra). Jag tycker, efter att ha provat allt som någon rekommenderat tidigare, att detta är den bästa metoden hittills.
Margareta

Varmt välkommen!

Så! Nu kan du logga in och berätta om dina erfarenheter och tips kring dessa hemska blåsor! Hjälp till med att fylla denna blogg med intressanta inlägg och kommentarer. Du behövs!
Sätt igång och BLOGGA!

Inspiration till inlägg:
- Bästa smärtlindringen?
- Tips på att hindra uppkomsten
- Kostråd för att förhindra blåsorna
- Recensioner av olika läkemedel och huskurer
- Tips för bästa munhygien
- Utlopp för smärtan!
- Synpunkter på afte.se
- Bilder på otäckingarna (efterlyses, många vet ej hur blåsorna kan se ut)
- Vad tror du blåsorna beror på?
- Hur påverkar blåsorna dig i vardagen?
- Frågor kring blåsorna
- Annat som rör Afte

Användarnamn: blogga@afte.se
Lösen: loggainmig

//Katarina

PS: Ett tips är att skriva ett inlägg per "ämne". Det gör bloggen mer lättläst!