måndag 29 juni 2009

BioSym tandkräm

Har haft afte i hela mitt liv, under barndomen kunde jag ha upp till fem stycken i taget, det var hemskt! När jag började röka i tonåren försvann min afte. Har som vuxen gjort rökuppehåll, men trillat dit igen när munnen värker så hemskt. Tydligen är det ett känt faktum, även för läkare, att rökning håller afte borta. För ett drygt år sedan slutade jag igen och övergick till snusning. Glatt förvånad upptäckte jag att aften höll sig i schack ändå och tackade snuset för det.

Har nu varit bortrest under ett antal dagar och de små afteprickar jag hade när jag åkte utvecklade sig ohämmat till gamla tiders storlekar - alla tre. Funderade över anledningen och undrar om det kan vara den nya tandkrämen jag började med för ett år sen (ungefär samtidigt som jag slutade röka alltså) och som jag inte tog med på resan som är orsaken? Tandkrämen heter BioZym och är en ny sort som bara innehåller naturliga ingredienser, bla papaya. Läste här att papaya ska vara bra mot afte. Är det nån som har liknande upplevelse?
Tina

tisdag 23 juni 2009

GUM Gengigel


Fick tips om en ny gel, Gengigel. Denna finns inte ute på marknaden än, men jag fick en tub av min tandläkare så jag kan testa. Sägs fungera bättre än tex Alcoclair (som tydligen ska sluta säljas enl min tandläkare). Förutom att skynda på läkningen ska Gengigel enligt förpackningen även ge ett långvarigt skydd.

Har nyss haft en omgång blåsor som precis försvunnit, men det brukar ju inte gå så långt mellan utbrotten så jag lär nog kunna testa gelen ganska snart :)

måndag 22 juni 2009

Afte i halsen?



Fundering 1: Jag har haft blåsor i munnen i massor av år (20-30) och en läkare gav diagnosen afte. Nu har jag även fått afte i halsen då och då och får samma symptom som vid en halsinfektion. Ont så det knappt går att svälja, känner mig lätt febrig men är det inte, sänkt allmäntillstånd. Någon som känner igen det här? Kan det vara afte eller är det per definition begränsat till munhålan, (dvs ej halsen).

Fundering 2: Angående ursprung/orsaker till afte. Jag tror att bloggen har identifierat några viktiga orsaker till afte:
a) sänkt allmäntillstånd, te x förkylning, dålig sömn
b) stress
c) "munskador", t ex sår från tandborstning, biter sig i kinden, skurit sig på någon vass karamell edyl
d) Jag har inte läst alla blogginlägg så jag vet inte om den här orsaken redan har tagits upp; "obalans i magen".

Jag har fått för mig att afte har koppling till magen, dvs om magen kommer i obalans så kan man få afte. För mig kan t ex alkoholintag, kaffe och "dålig" mat göra att jag får afte. Jag tror att det beror på att tarmfloran störs. Stress påverkar ju också magen och kanske bara är en indirekt orsak, dvs stress leder till obalans i tarmfloran som leder till afte.

Kommentarer?

/Afte-hatare

onsdag 17 juni 2009

Kenacort-T

Hej
Det känns bra att hitta en sida som tar upp problemet afte, ibland tror man att man är ensam om det. Känner väl igen de symtom ni andra beskriver, huvudvärk, allmän nedstämdhet och irritation. Det är till och med svårt att sköta jobbet ibland. Hittade straxt före jul salvan kenacort-t, den som nu slutat säljas i Sverige. Kenacort fungerade perfekt, några dagars sveda och sen borta, mot två veckor av stegrad pina. Jag skall till Italien i sommar, är det någon som vet om salvan säljs där?

Jag har beställt oralmedic idag och hoppas att det fungerar så bra som det gjort för några andra jag läst om.

lördag 13 juni 2009

Mega B

Har lidit av afte i 9 år, och när sjukvården vägrar hjälpa mig så tänkte jag reda ut vad min afte beror på, på egen hand. Läste för ett tag sedan om en studie där de fann ett samband mellan B-vitaminbrist och afte, så för ungefär 14 dagar sedan köpte jag Mega B på Hälsokost. Ett kosttillskott som innehåller alla B-vitaminer + folsyra. Efter att ha ätit detta i drygt en halv månad tycker jag definitivt att jag mår mycket bättre på många sätt! Jag som annars haft afte varje dag, har ännu inte fått några nya blåsor sedan jag började äta detta, och de gamla "läkte ut" redan några dagar efter att jag börjat. Hoppas det fortsätter vara lika bra :)

Rekommenderar alla att testa detta!

/Issa

måndag 8 juni 2009

Kenacort Munhålepasta

Jag har haft afte sedan 10-årsåldern (23 nu) och provat alla tänkbara metoder för att bli av med såren snabbare. För några år sedan köpte jag Kenacort på apoteket och det funkade verkligen utmärkt! Efter några påstrykningar ca 2-3 gånger om dagen gjorde blåsorna snabbt reträtt. Till mitt stora förtret har nu apoteket slutat att sälja Kenacort för att "kunderna använder det fel". Vet inte om de säljer det mot recept heller. Kan hursomhelst verkligen rekommendera det till alla som lyckas få tag på det.
När jag nu precis har installerat tandställning och afte blåsorna har uppstått i mängder, vet jag inte riktigt vad jag ska ta mig till. Ska prova saltlösning och hoppas på att det ska göra under. Någon som vet vart man kan få tag på Kenacort?

fredag 5 juni 2009

Oralmedic

Så lustigt!! Har precis använt detta läkemedel (efter att ha läste om det förra veckan på afte.se) med underbart tresultat!! Hade 3 fullt utvecklade blåsor i munnen, en stor under tunga som gjorde mig nästan oförmögen att äta överhuvudtaget och hade två till på väg under överläppen. Skulle till Italien på romantisk weekend... Kan inte äta ngt som liknar en tomat (svider ju som f..)
Hörde som sagt om denna medicin, som bara skulle finnas hos tandhygienister, men då jag bor i Norge tänkte jag att de kanske var lönlöst för mig att överhuvudtaget leta. Döm om min förvåning när jag fann den på apoteket där jag bor!! Måste testa. Kostade 102 NOK för två "tops" med medicin.
Det var absolut inte skönt att påföra, och smakar illa gör det också.
Tog om kvällen på alla 5 blåsorna, blev svullen under natten, men dagen efter åt jag både tomater, drack apelsin juice och åt skorpor!! Det ni :)Man känner ju fortfarande att man har sår, men man har inga problem med att de är där och det verkar som om de inte sprider sig heller som det känns som att det gör när man inte kan behandla dem. Toppen!!
Kort sagt: Dyrt, men väldigt väl värt det. Och svenskar som bor i närheten av nörska gränsen: det finns alltså på norska apotek också. Supert!