lördag 28 november 2009

Hej igen, jag skrev inlägget om blåsor på tungan och jag försökte kommentera på inlägget över mitt om du som inte fick komma till vårdcentralen förrän om flera veckor. Jag kan inte kommentera! Det går inte....
Jag vill bara säga till dig att - om du får herpesmedicin utskriven så skriv gärna igen och berätta om det hjälper, jag har själv bett om att få det utskrivet, men eftersom blåsorna gått tillbaka då jag haft läkartid har de vägrat och sagt att - det syns inget, så jag kan inte skriva ut ngt. Man blir ju gråtfärdig för fan! Även om blåsorna gått tillbaks så kan man ändå känna dem som hårda knutor i hela tungan. Doktorn ville inte ens känna...
Hur som helst, jag har provat att byta tandkräm nu till Zendium, det funkade inte. Jag har pressat salt på tungan och efteråt gurglat med vademecum och vatten. DET har hjälpt däremot. Nu har jag iof haft blåsorna i ca 8-9 veckor och de kan ha läkt ut av sig självt, det vet jag inte än, jag ska prova samma metod nästa gång och se om läkningstiden blir kortare :)

Hang in there!
Carin

torsdag 26 november 2009

Sjukvården

Sitter och storgråter..

J*vla f*tt vårdcentral. Fick en tid den 14e december. TVÅ veckor bort!!! Det är ju nu idag som jag gråter då jag borstar tänderna, inte vill gå i säng på kvällen för att jag vet att det är värre på morgonen. Inte orkar med vardagen för att det är jobbigt att prata så folk förstår å än jobbigare att säga det igen. Men nä, jag är inte tillräckligt akut och tydligen behöver jag inte ens en tid så läkaren kan se hur det ser ut!!??? Hur f*****n är sjukvården funtad? Jag bröt iaf ihop totalt och storgrät i telefon och fick inte fram ett ord. Sa att jag tar tiden den 14e men att jag eventuellt åker på akuten istället. "Nä men på akuten kommer de ju att skicka dig hit för de vill inte ha dig där" Nähe, och på vårdcentralen vill man uppenbarligen inte det heller :-(
När hon hörde att jag blev ledsen så frågar hon "blev du ledsen" Ja, vad tror hon själv? Har ju så ont och ingen bryr sig. Ringde dit även vid första utbrottet i oktober men då avvisade de mig direkt till apoteket där de aldrig kunnat hjälpa.
Hur ska en läkare kunna bedömma mina blåsor om de inte finns när jag kommer dit? Å om de är någon brist är det väl inte säkert att jag har den bristen om 14 dagar?
Så arg och ledsen och tårarna bara rinner :(

------
Nu ringde de upp iaf efter de pratat med min gulliga läkare och jag ska få göra ett herpestest iaf. Så visar det på det så finns det tydligen någon medicin som kanske funkar :) Så får jag frågan "Har du provat den?" Nä, eftersom jag blivit avfärdad varje gång jag sökt läkare så är det ju svårt att få någon bedömning och medicin. De gånger jag träffat en läkare har de kikat i munnen och gett mig ett sjukintyg och inget mera.

Finns det förresten ingen specialistläkare inom området? jag ställer mer än gärna upp på alla prover denna läkare vill ta. Kan testa vilket preparat som helst också. Gratis. Kalla mig gärna desperat för det är jag. Och arg. (ett friskhetstecken kanske;) när det är som värst är man ju mest ledsen och deppad för då orkar man inte vara arg..)

söndag 15 november 2009

Blåsor på tungan

Jag har haft blåsor på tungan i hela mitt liv. När jag var liten hade jag mycket större problem än nu, då jag reagerade på nästan allt jag åt som ost, tandkräm, saft, saftsoppa, ketchup, färgade godisar, apelsiner och tomater var inte att tänka på. När jag var mellan 13-25 år rökte jag och blåsorna minskade markant. Jag är nu 30 år (rökfri) och på sistone har jag fått blåsor med jämna mellanrum, särskilt då jag är klen av någon anledning, t.ex. förkyld. Jag fick t.ex. ett våldsamt utbrott efter en förlossning. Jag känner så väl igen det ni andra skriver om att man får panik av smärtan! Hela tungan känns infekterad och samtidigt kliar den och när jag försiktigt försöker klia med tänderna håller jag på att svimma av smärtan.

Det jag nu har insett är att jag inte längre kan tugga tuggummi! det här är något helt nytt, för jag har aldrig reagerat på tuggummi förut. Men om jag tuggar en längre stund, så känner jag hur floran i munnen förändras och det börjar sticka i tungan, och inom 24h kommer de första blåsorna.

Tilläggas ska också att jag alltid får mina blåsor på tungan, och det gör skitont även om ingen blåsa kan syns (de känns dock med fingret)

Jag har varit hos läkare, då jag var där hade det värsta utbrottet lagt sig och ingenting syntes (men det gjorde fruktansvärt ont ändå) han tittade tvivlande på mig, precis som att jag hittade på och då kände jag hoppet sjunka. De tog prover som visade att jag hade järnbrist, nu har jag ätit 200mg varje dag, men blåsorna kommer ändå. Jag har ocskå nu först, börjat använda Zendium tandkräm. Jag sätter mitt hopp på den, och bra mat :)

söndag 8 november 2009

Mina tips och funderingar

Jag är man, 34 år och har haft detta gissel hela livet. Helt klart är det genestisk på något sätt eftersom min mor och bror har det, och nu även min son. Min sambo har aldrig haft det eller hört talas om det innan hon träffade mig liksom många andra jag talat med.

Jag har svårt att säga exakt vad som orsakar detta, men jag lutar åt bakterier. Tycker det verkar märkligt med ett virus som bara drabbar vissa människor om och om igen, man borde utveckla resistens...

Jag har som många andra försökt klura ut vad det är som triggar igång det hela och har helt enkelt kommit fram till att för mig uppstår det när något är "onormalt" i munnen och jag samtidigt har sömnbrist.

Med onormalt så menar jag antingen fysisk skada; jag har bitit mig eller sluntit med tandborsten, påverkan av slemhinnorna genom tex "kraftigt" alkoholintag, eller helt enkelt slarv med tandborstningen.

Om jag alltså har sovit för lite ett antal dagar och sedan tar en helkväll på stan så kommer såren någon dag efteråt.

Vad göra?

När jag var liten så visste ingen någon bot och det var ingen hit kan jag säga. Men en dag när jag var i 12-13 års åldern sade en tandläkare att jag skulle prova att skölja munnen med Hibitane Dental, det som numera är Corsodyl och finns receptfritt på apoteket. Detta medel används efter munkirurgi när man inte kan rengöra munhålan på mekanisk väg (alltså tandborste) och det dödar bakterier och karies.

Detta hjälpte faktiskt även om det smakade illa som bara den och jag använder det fortfarande.

Jag har tom haft afte i halsen som läkaren efter två veckor trodde var vanligt halsont som inte kunde åtgärdas men efter att ha krånglat med spegel och lyckats se att det var afte så löste gurgling med corsodyl det problemet också.

Men det finns ett par problem med corsodyl lösning, det hjälper inte mycket mot smärtan utan skyndar bara på läkningen, och så hjälper det sämre om angreppet har gått för långt och såren är för stora.

Mot smärtan finns numera gel som hjälper bra mot smärtan tycker jag. Däremot så är det inte optimalt för att döda bakterierna som jag inbillar mig finns i hela munnen. Det kan också vara svårt att komma åt med gel om såren sitter på knepiga ställen eller där det är friktion hela tiden så den nöts bort.

Om såret har blivit för stort eller sitter på fel ställe så finns det bara en lösning och den fungerar varje gång: SALT!

Och nu snackar vi inte om att gurgla med lite saltvatten, nej vi talar om direkt attack. Anledningen till att jag bara använder detta som sista utväg är att det gör ont så in i h******.

Blöt ett rent finger och doppa det i salt, tryck sedan fingret lätt mot såret så att saltet lägger sig på blåsan och avvakta ett brinnande inferno med rinnande ögon i 30 sekunder. Skölj sedan munnen med vatten.

Detta kan behöa göras två ggr men oftast bara en om det görs ordentligt.


Alltså, mina tips när det startar är:

1. Direkt när man märker att såren börjar komma, kväv de i sin linda genom att skölja morgon och kväll med corsodyl (har inte provat andra medel eftersom det fungerar för mig).
Viktigt att tänka på när man sköljer är att först borsta tänderna noga, sedan skölja munnen med vatten eftersom flour motverkar corsodylen, därefter skölja med lösningen och göra det minst 45 sekunder. Tidigare sköljde jag stressigt kortare tid och då får man betydligt sämre effekt.

2. Lägg på gel (har provat corsodylgel, aftamed och aftex) för att minska smärtan men kör inte bara detta.

3. Om inget annat hjälper eller om man vill ha snabb effekt från början, attackera med salt.


Hoppas detta hjälper någon.

fredag 6 november 2009

Laktos är boven för mig.

Hej!

Jag har nu haft afte i ca 20 år med lite varierande mångd blåsor.

Förra året började jag att äta fil till frukost och efter ca 3 månader hade jag mer blåsor än jag någonsin haft (nästan mer blåsor än mun). Min flickvän hade hört att det kunde bero på mjölk och med ständiga smärtor var jag villig att testa allt, så jag tänkte att jag testar en vecka helt utan mjölk. Det var en av de skönaste veckorna i mitt liv. Det tog 2-3 dagar innan blåsorna jag redan hade försvann men sedan var jag helt blåsfri för första gången på 3 månader.

Jag har sedan dess upptäckt att det är laktosen jag inte tål och om jag vill kunna äta något med laktos i så fungerar apotekets receptfria tabletter mot laktosintolerans. De innehåller ett enzym som bryter ner laktosen och man tar dem innan maten. Troligtvis saknar jag detta enzym naturligt och måste därför få i mig det utifrån för att kunna bryta ner laktosen.

Både min mamma och syster är laktosintoleranta.

torsdag 5 november 2009

Afteblåsor i halsen?

Hej på er, Katarina som driver denna sida här. Tack igen för allt engagemang här på bloggen och alla mail jag får!

Jag har varit förkyld ett tag och nu har jag fått ca 15 blåsor i halsen i olika storlek. Riktigt jobbigt måste jag säga. Har ej drabbats på detta sätt tidigare med så många blåsor i halsen. Någon annan som drabbats av afte i halsen som har några tips för kortvarig eller långvarig lindring?

Tack på förhand!

söndag 1 november 2009

Beställa Oralmedic online

Hej alla olycksbröder- & systrar som lider av Afte.

Man kan beställa Oralmedic via nätet ifrån England om man har svårt att få tag på det i Sverige. Det är inte särskilt mycket dyrare än här. Skall precis testa att beställa det själv efter att ha läst ett tips om det:

Här är länken till onlineapoteket i England som säljer Oralmedic:

http://www.chemistdirect.co.uk/oralmedic_1_9992.html

Läs gärna bloggen där en person testade att beställa också om ni känner er osäkra:

http://blasorimunnen.blogspot.com/2009/04/test-kop-oralmedic-online.html