onsdag 31 mars 2010

Hej,
Marie som skrev den 24 mars 2010, vi har väldigt lika besvär.
Jag har märkt att när jag har stressperioder så blommar extra många blåsor upp, extremt ibland:(
Tips: Jag sköljer med Andolex och bedövar med Xylocain 20 mg.
Smärtan brukar hålla i sig i 14 dagar någon efter uppkomst.
Hälsningar Lena

onsdag 24 mars 2010

Problem med blåsor hela livet

Hej

Jag heter Marie och jag är en kvinna på 36 år. Jag har haft besvär med blåsor ända sedan jag var liten. När jag läste artikeln i Expressen igår fick jag för första gången ett namn på blåsorna. Har aldrig förr vetat vart det kommer ifrån, varför de kommer eller vad det varit för blåsor. Jag Googlade på Afte och hittade in på hemsidan om Afte blåsor och seden hittade jag bloggen. Häftigt att det finns en hel sida om dem och att man inte är ensam om dessa problem.

Jag har som sagt haft problem med blåsorna ända sedan jag var liten. Jag får dem överrallt i munnen. De sätter sig på tungan, under tungan, i gomen, på tandköttets fram och baksida, på insidan av kinderna, nästan precis på gränsen till läpparna, ja till och med på halsmandlarna får jag dem. En gång hade jag en stor blåsa på gomseglet. Den fick jag i samband med en regäl halsfluss och då kunde jag inte äta eller dricka någonting utan att det brände som eld i halsen. Det till och med brände med bara vatten. Oftast får jag blåsorna när jag bitit mig någonstans i munnen. Behöver inte ens bita mig speciellt hårt för att de ska blossa upp. Ibland kommer det bara utan vidare. Har aldrig tänkt på i fall det skulle komma i samband med att jag är förkyld eller vid något annat tillfälle. När jag var liten så kunde jag ha 3-4 stycken samtidigt. Var jättejobbigt.

Nu i vuxen ålder så kommer en eller två stycken som max samtidigt. Men de blir jättestora då i stället. Speciellt de som sätter sig på halsmandlarna. Känns som man har ont i halsen och det svider lite när man äter och dricker men där stör det ändå minst för mig. Värre när det sätter sig nära läpparna för då värker det i hela munnen.

De gör dessutom ondare på nätterna än på dagarna. I alla fall för mig. Kan vakna och ha jätteont och måste gå upp och ta något smärtstillande. Äta och dricka är en pina, men man måste ju äta. Brukar använda sugrör när jag dricker något när jag har blåsor. Funkar bra. Även flytande kost kan man använda sugrör till men då får man träna på sugmusklerna i stället.

Jag har provat olika saker men inget hjälper. Jo tandkrämen Zendium Classic hjälper eller minskar på blåsorna och håller dem på längre avstånd men de försvinner aldrig helt och hållet och de återkommer hela tiden men inte lika ofta. Har dock inte blåsor jämt, utan är blåsfri mellan varven. Testat Aftex som ska bilda en hinna över blåsan men den hinnan försvinner lika fort som den bildas. Tycker inte det hjälper ett dugg. Brukar äta alvedon mot smärtan, men ibland hjälper inte det heller så mycket, då har jag tagit en Treo och den lindrar ett par timmar. Har testat skölja med Corsodyl bakteriedödande sköljmedel mot infektion i tandköttet för att få blåsorna att försvinna fortare men tycker inte heller det hjälper så mycket. Inte heller Hexident funkar.

När jag var liten trodde man att blåsorna kom från magen. Men så är det ju inte. Önskar jag kunde bli kvitt dem för gott för det är så plågsamma, gör så förbannat ont och jag lider verkligen när jag har dem. Just nu är jag blåsfri för tillfället.

Läste i artikeln i Expressen att det kan bero på att man har B-vitaminbrist. Funderar på om jag ska testa att äta B-vitamin tabletter ett tag. Hur vet man om man har B-vitaminbrist?

Finns det något annat som hjälper mot, förebygger eller botar Afte?

Hälsningar Marie

Är berocca lösningen?

Hej,

Jag är 35 och har haft mindre munsår större delen av mitt liv, men för ca 5 år sedan började jag få rejäla blåsor som blev som köttsår i munnen. Speciellt besvärligt blev de stora blåsorna på tungan, eftersom det blev svårt att prata och äta, pga av smärtorna. Det var lönlöst att gå på något viktigt möte eller anställningsintervju dessa dagar. Jag inser nu att det varit ”Afte” som jag haft.

Sedan 2006 äter jag Berocca ganska så kontinuerligt. Äter nog en brustablett var 3:e dag, men oftare då jag känner förkylningssymptom. Sedan dess har jag inte haft besvär med blåsorna. Som plus i kanten har jag bara haft sjukfrånvaro 2 dagar(men då var jag magsjuk).

Har tidigare varit känslig mot vissa typer av tomater, bananer, men även vissa apelsin juicer (bla God Morgon Juice), men vet inte om det hänger ihop med ”Afte”.

tisdag 23 mars 2010

Banan

När blåsorna är som värst letar man efter snälla saker att äta. Dit hör inte banan kan jag bekräfta. Det är nästan det värsta man kan äta!

lördag 13 mars 2010

Mildrar smärtan

Jag tar Sinaftin på en tops och duttar på en afteblåsa som är på
väg att blomma ut. Hitintills har jag lyckats stoppa blåsor i ett
tidigt stadium, de liksom kommer av sig.

Just nu har jag en på sidan av tungan som inte besvärar mig (den är topsad)
men jag har en till som jag inte kommer åt och den sitter antingen på mandeln eller
långt bak på tungan, den blåsan är för bedrövlig, halsen värker och örat spränger.

Tur det är helg så jag kan ta det i min egen lilla aftetakt

söndag 7 mars 2010

Järn och Barocca

I höstas hade jag två stora utbrott efter varandra. Vid andra tillfället så skrev jag här om att jag ringt vårdcentralen för att jag ville visa blåsorna som var runt 7 stora och de små var så många att de var lönlöst att ens försöka räkna. Blev avfärdad med en gång, vi har inga tider för dig utan bara akuttider, du är inte akut. Jag bröt ihop med en gång - humöret är ju inte det bästa då man har så ont... Grina och sa att jag vänder mig till akuten istället. Då säger kärringen "Nä men de har ju akutfall" Ja, om jag känner mig akut kan väl inte hon avgöra? Dessutom ville hon ju inte boka in mig på de tider hon hade. Jag grät så jag inte fick fram ett ord och då frågar kärringen m jag blev ledsen.. Ja, vad trodde hon, man har så ont att man inte kan fungera normalt, fräser till alla som pratar med en, svarar inte i telefon, måste vara sjukskriven i fem dagar. Men nä, till vårdcentralen är man inte välkommen, å åk inte till akuten heller för de vill inte heller ha dig.

Efter en halvtimme ringde kärringen upp. Jag skulle få komma och ta virusprov på blåsorna. Inget virus (hade blivit glad om det hade varit det så kanske herpesmedicin hade funkat). Efter några veckor fick jag komma och ta b-vitamin och järnstatus. Allt såg jättebra ut. Tyvärr var det inte min läkare som ringde och sa detta, för jag frågade om det fanns möjlighet att prova herpesmedicinen iaf. Hon skulle prata med läkaren och återkomma. Det var för 3-4 veckor sedan. Man griper ju verkligen efter varje litet halmstrå.. Är det någon här som provat herpespillret? (ingen aning vad det heter, vet bara att det är på recept) Nu är den visserligen mot ett virus, men tänk om det kunde funka även på Afte... De är ju värt att prova iaf.

Hur som helst. Trots mina fina värden så stödäter jag järn och Barocca (B + en massa annat).

Tänk om de kunde vara lite mer forskning på detta så man iaf kan komma på varför de uppkommer..