fredag 25 juni 2010

18-åring har det riktigt jobbigt just nu.

Hejsan, jag har inte sovit på 2 dygn, inte ätit på 30 timmar utan bara levt på vatten och några glas nyponsoppa.

Har afteblåsor i bakre delen av munnen, nästan i svalget : när jag sväljer så känns det som jag sväljer glas.

Jag kan bara prata långsamt och i låg volym.

Har nu börjat med något speciellt munskölj, det verkar hjälpa lite, men inte länge. Har nu fixat sömnmedel ifrån en god vän, men maten verkar jag inte komma förbi. Någon som vet någon speciell mat att äta?

Smärtan: Jag skulle kunna döda för att få bort smärtan jag har, konstant, men extra mycket när jag försöker svälja.

måndag 21 juni 2010

En 17-åring berättar...

Hej allihopa!
Jag är en tjej på 17 år som har en afteblåsa i munnen just nu. Den kommer tillbaka på precis samma ställe varje gång och jag har behandlat både med Aftamed och Aloclair gel som inte biter på min blåsa det minsta. Jag har även försökt att trycka en kall gurkskiva direkt mot blåsan. Det fungerade inte heller.

Jag kan bara trösta mej med att blåsan(som är som värst nu)kommer försvinna förr eller senare. I min familjs egenvårdshandbok står det ungefär att vanliga blåsor försvinner efter två veckor. Om de inte gör det, läser jag vidare, ska man kontakta en läkare. Jag tror att min blåsa är uppe i ca 5 dagar.

Jag hoppas iaf att ni har fått lite tips och inspiration av min text.

MVH/Matilda

Sjukskriven pga en liten blåsa?

Läste ett inlägg på afte.se om sjukskrivningar orsakade av afte. Det vore verkligen intressant att göra en undersökning om hur många som måste vara hemma från jobbet pga dessa hemska blåsor!
Själv har jag haft två stora blåsor under tungan i två dagar nu, och medföljande feber. Inte roligt att ringa arbetsgivaren och sjukskriva sig pga munblåsor! Det låter ganska löjligt faktist...
Men alla som varit med om det vet att det ofta är mycket värre än att ha halsfluss, öroninflammation eller dylikt.
Glad att denna sida finns för att sprida information om den väldigt vanliga, men ändå relativt osynliga sjukdom.

söndag 20 juni 2010

Maximera effekten av Oral Medic?

Jag har efter tips på den här bloggen kört med Oral Medic ett tag. Anledningen till att jag skriver detta är att jag får lite olika resultat från blåsa till blåsa som jag behandlar med OM. Tänkte därför höra med er om ni märkt något liknande. Det jag funderar på är t. ex i vilket skede av aften man ska köra behandlingen. I regel så märker jag av min afte ganska så tidigt. Ska man så att säga "nip it in the bud" och köra direkt.

Jag har aldrig testat i tidigt stadie men tänkte göra det nästa gång. Anledningen till att jag funderar på om detta är bättre är att jag haft blandat resultat att behandla när det gått ett tag. Så som jag upplevt det så har OM gjort sitt jobb i ca ett dygn. Sen har den vita hinnan försvunnit och smärtan kommit tillbaka. Jag har då varit olydig och inte kört på rekommendationen på instruktionen att bara behandla samma afte en gång. Jag har då den andra behandlingen fått ung samma resultat, dvs ett dygns smärtlindring. Vad är faran att behandla flera gånger tror ni?

Skriv gärna om era erfarenheter av Oral Medic i kommentatorsfältet. Är nyfiken på hur bra det fungerar för er andra.

fredag 11 juni 2010

Sulfater i tandkräm kan framkalla afte?

Jag är en kvinna på 35 år som periodvis har haft mycket svåra problem med afte och jag har testat det mesta utan resultat. För en tid sedan fick jag veta att det i de flesta tandkrämer finns en sulfat som heter sodium laureth sulfate (ofta förkortat SLS) som kan vara hudirriterande, allergiframkallande och det är ganska uttorkande. Finns massor av info om man googlar. Verkar då inte helt orimligt att det kan påverka munslemhinnan till det sämre. Zendium har aldrig funkat för mig, men nu använder jag en tandkräm som heter Acta som är utan SLS och sedan jag började med den har jag - peppar peppar och till min egen stora förvåning - inte haft några besvär alls. Här finns en länk till en artikel där man menar att SLS i tandkräm kan göra att problem med afte uppstår.

onsdag 9 juni 2010

33 år senare

I hela mitt liv har jag lidit av blåsor i munnen. När det kulminerade för ett par år sedan så fick jag nog. Då hade jag i princip oavbrutet blåsor som blev till stora sår o gjorde mitt liv till ett rent helsike. Gick till en läkare.. han förfärades o hade inte sett så illa o undrade hur jag stod ut. Jaa vad ska man göra- man kan ju inte hoppa från en bro.
Nåväl.. faktiskt så sade han inte som alla andra tandläkare o läkare genom åren att "man vet inte vad det beror på och jag ska skriva ut nåt som bedövar så du iaf kan äta". Han sade att han visste om en tandläkare på Östra sjukhuset i Göteborg som kunde en massa om Afte för hon hade forskat o han skulle ringa henne. Jag behöver inte säga mer .. nästa dag var jag där. Fick gurgla med ett medel i en minut o sedan dess har jag aldrig mer lidit av mina blåsor för så fort de uppkommer så gurglar jag/eller bara sätter lite direkt på munblåsan och de återbildas o blir aldrig de onda såren. Mitt liv är förändrat.. Ring Östra sjukhusets tandläkare eller nåt annat sjukhus´tandläkarmottagning och be att de tittar på just din mun. Det verkar ju finnas ett otal variationer men jag skulle tro att detta hjälper de flesta. Mirakelmedlet innehåller Cortison o jag har precis glömt vad det heter.. men nu vet ni iaf att det finns hjälp så lyssna inte på era okunniga läkare utan ring vidare! Varmt lycka till! /Ulrica

söndag 6 juni 2010

P-piller kan orsaka afte!

Ni alla har ju hört om det här med att B-vitamin skulle hjälpa mot afte? Det har faktiskt hjälpt, för mig. Jag fick jättemycket afte (jättestora,jättemånga och med HÖGST en veckas mellanrum) i höstas, och jag trodde först det var pga att jag nyss hade fått tandställning och att den skavde.

Men jag fick som aldrig något svar på det där och jag fortsatte tro att det var därför och längtade som jag vet inte vad på att tandställningen skulle försvinna, jag menar att ha riktigt stora och fler än 3 afteblåsor på samma gång och som återkommer med mindre än en veckas mellanrum i mer än ett halvår var INTE kul.

MEN, för två veckor sen fick jag veta av en kompis att tjejer som äter p-piller kan få b-vitaminbrist (och ni har säkert läst mycket om att b-vitamin hjälper). Det roliga var att jag började äta p-piller i samma veva som jag fick min tandställning, och det var ju klart jag trodde att det var pga tandställningen, för vem skulle tro att p-pillrena kunde orsaka det? Inte då jag. Men då när min kompis berättade det så tyckte jag iallafall att det var värt ett försök, eftersom afte är HEMSKT och det var ännu hemskare den här tiden sen i höstas. Och jag började med b-vitamin för två veckor sen och jag har inte haft en enda blåsa sedan dess! Och det är ju bra, med tanke på att jag fick dom med mindre än en veckas mellanrum innan.

Så om ni äter p-piller tycker jag absolut att ni ska testa b-vitamin!

ONT!

Jag blir galen på mina afte blåsor! Först började det med en stor men övergick sedan till två, en gigantisk och en lite mindre.
Jag kan inte prata eller nästan röra på läpparna utan att det gör ont!
Hur ska man göra för att få bort smärtan?

Jag blir galen på det här och det passar mycket illa till min livsplanering.

Någon som har tips om hur jag ska göra för någon hemmakur för att få bort den olidliga smärtan i min mun?

Tack på för hand!

tisdag 1 juni 2010

hormoner?

Hejsan! Först och främst, tack för en bra blogg! känns skönt att veta att man inte är ensam med detta helvete...
Hur som helst, jag är en 18-årig tjej som drabbats av afte så länge jag kan minnas. Men för drygt ett år sedan så upptäckte jag att blåsan/blåsorna alltid kommer i samband med min menstruation. De kommer oftast ett par dagar innan eller efter mensens första dag. Jag vet inte när detta började, troligtvis har det varit så här ända sen jag fick mens första gången, jag har bara inte kopplat ihop det med blåsorna. Blåsorna gör även att jag känner mig lite febrig och svettas mycket, speciellt i ansiktet. Så jag antar att afte också kan bero på hormonella förändringar? Eller vad kan det vara? Jag kan inte komma på någon annan anledning, för aften gör aldrig några undantag utan kommer punktligt varje månad :P Och då finns det ju ingenting jag kan göra i förebyggande syfte heller...grr. Så jag undrar om det är någon som har det likadant?

/Hälsningar E