söndag 29 augusti 2010

Färsk tomat & gurka

Jag har haft afte ända sedan jag var barn. Riktigt jobbig blev den dock först i vuxen ålder. När jag var ungefär 24 hade jag afte ungefär varannan vecka. Jag var till läkare flera gånger, utan att någon kunde hjälpa mig.

Inte förrän en sjuksköterska råkade nämna att det kan löna sig att pröva att låta bli att äta färsk tomat och gurka. Jag blev förvånad när jag märkte att det faktiskt hjälpte!
Efter att jag lämnat bort färsk tomat och gurka har jag afte betydligt mer sällan. Ofta dessutom på grund av att jag i misstag råkat äta något som innehållit någon av dessa två.

Att äta t.ex. saltgurka eller konserverad tomatkross går alltså bra, men särskilt för färsk tomat är jag väldigt känslig. Det räcker att det i en sallad finns litet tomatsaft som blivit kvar då tomaterna plockats bort för att jag senast nästa dag skall ha en svidande afta i munnen, på tungan eller i halsen.

Det här funkade även för en kompis. Om någon råkar veta vad det är i tomat och gurka som orsakar detta - så berätta, jag skulle väldigt gärna veta!

mvh, Sebastian, från Finland

torsdag 26 augusti 2010

Afte???

Hej hej, jag har haft blåsor på tungan flera gånger nu jag vet inte hur länge. Är inte säker på att det är afteblåsor, kan stå ut med dem eftersom det typ inte finns botemedel, men nu har det blivit något konstigt. Kan man ha afteblåsor i halsen också? För har haft ont i halsen i ca 4 dagar nu och det känns som blåsor, kan knappt svälja och sen har jag inte sovit någonting nästan. Helt kaos. Hjälp?

torsdag 19 augusti 2010

HJÄLP!!

Vår snart tre åriga dotter har blåsor i munnen, vilka tandläkaren påstår är afteblåsor. Hon har också hela tandköttet vansinnigt svullet och rött vilket gör att hon inte kan äta och knappt dricka. Att få komma in i munnen på henne med tandborste eller något slags sköljmedel är naturligtvis omöjligt. Dessutom har hon feber också, i början riktigt hög, och nu varierande temp. Det började med att tandköttet svullnade, ordentligt, sen kom febern och efter det blåsorna. Vill nu höra med er som har erfarenhet, om detta i era öron låter som afteblåsor? Ter det sig på det här viset? Tacksam för alla tänkbara svar!!
Hälsningar från Tyra med familj.

Rökning

Hej alla,

Jag har haft afte i hela mitt liv, och har hittills bara hittat en sak som verkligen hjälper mot blåsorna; rökning.

Jag är medveten om att det inte är den mest politiskt korrekta eller förnuftiga kuren, men jag tänkte ändå dela med mig.

Jag började röka i tonåren och befriades då från min afte. För några år sedan slutade jag röka varvid blåsorna kom tillbaka. Efter ett par års uppehåll började jag igen - och aften försvann praktiskt taget omedelbart.

Att självmedicinera med cigaretter är naturligtvis ohållbart i längden, men som ni alla vet så kan blåsorna vara oerhört frustrerande att leva med. För mig räcker det med tre cigaretter per dag för att hålla aften borta. Är det värt det? Nej, inte på lång sikt, men ett tag till lär jag nog hålla på.

Jag har även talat med två olika läkare som har varit medvetna om att rökning hindrar afte, men som dessvärre inte känner till vilket/vilka ämnen i tobaken som motverkar afte. Vore ju så klart bra med forskning på detta som kunde isolera det aktuella ämnet och skapa ett läkemedel.

Jag uppmanar naturligtvis inte någon att börja röka. Tänkte dock att ni som besöker den här bloggen kanske skulle tycka att det är intressant att det finns en kur som faktiskt fungerar, även om den i många avseenden är värre än den sjukdom den botar.

/L

söndag 15 augusti 2010

chips?

Läste i "Tips från andra" på afte.se att någon skrivit "Undvik chips!"
http://www.afte.se/index.php/tips-fran-andra/89-undvik-chips
Då slog det mig! Jag åt chips i fredags, och vaknade lördag morgon med en blåsa långt in på tungan!
Ont i halsen hade jag dock också. Så kan vara chipsen... eller kan vara en förkylning på gång, och att blåsan i sin tur gett mig ont i halsen...
Time will tell!
Ska i alla fall hålla koll på sambandet afte-chips i fortsättningen...

måndag 2 augusti 2010

Klämd blåsa

Hej alla!

Jag har sedan i fredags haft en blåsa i munnen precis bak vid visdomstanden. Den är svullen och ligger precis mellan övre och nedre käken när jag stänger munnen, vilket gör att den kläms. Jag provade att hälla handsprit på, men det vill jag inte rekommendera, då gommens hud blev väldigt irriterad.

Jag har precis ringt 1177 och frågat dem om det är farligt när det är svullet, men de sa att det inte är det, om man inte får feber. Det är bara att vänta, ofta en veckas tid, innan det är borta. Skölja och borsta med bakteriedödande, typ Corsodyl.

Jag ska bort på Apoteket och prova Aftamed Gel. Hoppas den kan lindra den där ettriga blåsan.

God sommar!

Ett bra tips.

Jag får afte när jag biter mig eller i samband med tandläkarbesök.
Jag har upptäckt att när jag äter Arla - Apetina - Classic - den vita osten, så blir det en annan surhet/surhetsgrad i munnen, en annan ph helt enkelt.
Jag låter osten komma i kontakt med afte, så att afte trivs inte och försvinner väldigt fort.

söndag 1 augusti 2010

Värst hittills

Är en man på 23 år och har nu min värsta afteperiod någonsin. Vanligtvis har jag ca 3 veckor med afte och sedan 1 vecka utan, även om det varierar mycket. Under den tiden får jag kontinuerliga blåsor på olika platser. Intressant nog så får jag nuförtiden afte på ställen jag aldrig haft förut. Just nu har jag haft en afteperiod på 4 månader (and counting...) och har för första gången fått afte på tandköttet och under tungan. Utöver det har jag får en mycket större mängd afte på tungan, det värsta stället, varav den ena var rekordstor. Ca 2 cm lång och 1 cm bred! Medans alla andra blåsor börjar läka efter 1-1½ vecka så växte den kontinuerligt under den tiden innan den började läka på allvar. Som tur var satt den på sidan av tungan, precis under tandraden så att den inte skavde speciellt mycket när man höll tungan still.

Afte är helt klart det mest smärtsamma jag någonsin vart med om i mitt liv. De värsta blåsorna kombinerat med tandkrämen när man borstar tänderna (som många vet brukar vara väldigt smärtsamt) har nästan fått benen att krokna. Det känns som om någon droppar svavelsyra i munnen på en samtidigt som de kör in en nål på samma ställe.

När jag började med zendium tandkräm blev det bättre men nu verkar det inte ha någon effekt längre. Aftamed hjälper om man är på blåsan väldigt tidigt, dvs när den bara ömmar smått. Jag rekommenderar att leta igenom munnen med ficklampa morgon och kväll och att vara uppmärksam på ömmande. Dock så räcker inte ens det alltid då vissa blåsor tycks bestämda att bli stora.

Det stör mig att det verkar ligga så löjligt lite forskning i det här då det starkt påverkar ens vardagliga liv. Det borde inte vara så svårt att uppfinna ett plåster som limmar sig fast över blåsan så att det inte skaver.

/Erik