måndag 25 oktober 2010

Något har hjälpt

Jag har så länge jag kan minnas haft fruktansvärda problem med Afte. Har över hälften tiden haft blåsor som rejält påverkat viljan att äta eller prata. Har dock inte haft en enda blåsa nu sedan i Juni och det är två saker jag gjort. Tråkigt nog började samtidigt med båda så vet ej vilken som verkligen hjälp.

Började med B12 tillskott, ca 500mcg / dag.

Det andra är att jag fick irit som kommit tillbaka ett par gånger . Mot detta har jag då tagit cortison-ögondroppar (Maxidex). Dock har jag under en period haft uppehåll i nästan en månad utan blåsor. Kommer om ca 1 månad sluta med cortisondropparna och då kommer det väl visa sig vad det var som hjälpte.

Tror väl mest på att det vart cortisonet men hoppas på B-12.

måndag 18 oktober 2010

Oralmedic - nu på nästan alla apotekskedjor!

Hej!

Jag heter Sofia och jobbar på ACO. Jag följer aftebloggen regelbundet och tycker det är jättekul att många har så positiva erfarenheter av Oralmedic, vår produkt mot afte. Vi har tidigare inte haft så bred distribution av produkten men för alla Oralmedic-gillare ville jag bara meddela att produkten nu finns på nästan alla apotekskedjor!:

Apoteket AB
Apotek Hjärtat
Kronans Droghandel
Apoteksgruppen
Vårdapoteket
ICA Cura

Ni som lider av afte och ännu inte provat Oralmedic kommer att gillar produkten:)!

Lycka till!

Sofia

torsdag 14 oktober 2010

Klobetasol

Här på aftebloggen skrevs det för ett tag sedan om en vätska som någon provat och som fungerat mycket bra. Tyvärr skrevs inte namnet på läkemedlet, bara att det var en specialistläkare på Sahlgrenska sjukhuset som ordinerat det hela. Jag ringde dit och försökte få tag på läkaren. Efter några dagar ringde en trevlig man tillbaka och pratade mycket och länge om afte. Enligt honom fanns det ingen medicin som fungerade för alla (vilket vi ju vet). Det medikament som skrivaren antagligen menade hade fungerat heter Klobetasol (Klobetasolpropionat 0,025%) och är en slags kortisonlösning som man gurglar med ett par-tre gånger per dag. Jag fick en flaska utskriven (receptbelagd och måste specialbeställas på apoketek och kostar ca 500kr för 250gram, dvs mkt dyrt).
För mig funkar läkemedlet jättebra, efter några dagar går blåsorna tillbaka. Ta-daa! Man blir så glad, så förstummad - något fungerar! Återkommer de är det bara att gurgla i en tre-fyra dagar.
Man ska inte använda medicinen under lång sammanhängande tid då stor risk för svampinfektion i munhålan föreligger.
Andra saker jag provat utan direkt resultat: Zendium (och andra tandkrämer utan löddringsmedel), B-vitamin, Oralmedic (funkar delvis men är alltför dyrt).
En annan bra kur då det gjort alltför ont är att sonika supa sig lagom berusad. Alkohol är ju en klassisk smärtlindrare, men också det är dyrt och inte speciellt hållbart i längden.
Emil

L-lysin

Hej!
Olika saker fungerar för olika personer, men har ni provat allt möjligt men ännu inte L-lysin, så gör det. Det fungerade för mig när inget annat jag provade gjorde det.
Jag har också lidit av afteblåsor under många år. Ofta har jag fått blåsorna när jag har varit förkyld eller immunförsvaret varit nedsatt. Blåsorna har varat någon vecka och ibland har det varit många. Under de senaste åren tyckte jag att blåsorna blev fler och fler när de dök upp. Förra vintern blev det värre än vanligt. Jag fick i vanlig ordning många blåsor överallt i munnen, men den här gången ville de inte ge med sig. Det kom ständigt nya och jag hade munnen full med blåsor vecka efter vecka. Jag blev mer och mer desperat över att hitta något botemedel. Som tur är finns ju internet där man kan söka på afte och hitta t ex den här sidan. Jag sökte på många engelskspråkiga sidor för att hitta ännu flera tips (sök på mouth ulcer eller canker sores).
Till slut så hittade jag faktiskt något som hjälpte mig. Jag läste många tips om L-lysin som är någon slags aminosyra. Jag köpte en burk i hälsokostaffären av märket Ledins. Jag började med att ta två tabletter på morgonen och två på kvällen. Efter några dagar började faktiskt blåsorna att lindras något och när det hade gått ett par veckor så upptäckte jag att jag faktiskt inte hade några längre. Fantastiskt! Jag slutade att ta tabletterna. När jag sedan kände att det var nya blåsor på väg så tog jag tabletter igen och blåsorna gick tillbaka. Nu har jag bara haft någon enstaka blåsa under det senaste året.
En annan sak som också har varit jättebra är en tandkräm med aloe vera. Den började jag använda i samma veva som tabletterna och den tror jag också har hjälpt mycket. Den heter Aloe Vera Orginal av Hådéns dental (www.hadendental.se). Den finns att köpa på bl a COOP. Jag har köpt min på COOP Extra för 35 kr. Jag tror också att man kan köpa den på nätet. Hoppas att de här tipsen kan hjälpa någon för det är verkligen inget kul att ha en massa smärtsamma blåsor i munnen.
/Cecilia

onsdag 13 oktober 2010

Jippi...

Vad glad jag blev när jag hittade denna blogg! Jag har lidit av dessa otyg sen barnsben, ja så länge jag kan minnas. Nu på sistone har jag även fått riktiga skov i halsen, och jag är sällan helt symtomsfri, har alltid någon blåsa i munnen. Jag har sökt hjälp åtskilliga gånger under mitt 36-åriga liv, men ingen vet ju varför man får dessa eller vad man kan göra åt dom. Man blir så less! Jag minns att jag som liten hade mycket blåsor och att min mamma hade på alunstift (även min mamma, bror, min morfar och min son har blåsor i munnen, och alunstift användes även när min mamma var liten) iaf, det sved som bara den, en hemsk smärta, men sen löddes blåsan ihop och smärtan försvann. Det tog ett tag att läkas helt, men gjorde inte ont mer. Kanske man ska köpa igen, köpte det på apoteket minns jag!

En annan sak som verkade hjälpa var att gurgla "Kolloidalt silver" i några minuter, sedan kan man svälja det så verkar det även i magen. Tror man kan gurgla morgon och kväll, ca 0,5-1 h efter man borstat tänderna om man använt tandkräm. Testade det under en period och blev chockad att det funkade, vore skoj att höra från någon annan om de testat det och i så fall, om det hjälpte???

/Malin

lördag 9 oktober 2010

Smärtstillande

Hej! Jag är också en av dem som haft afte så länge jag kan minnas. Ibland är skoven riktigt grymma och då blir jag deprimerad, trött tappar lusten till det mesta inklusive min familj... Jag kan varken äta eller prata och barnen har svårt att förstå varför jag inte kan läsa för dem på över 1 vecka... :(

Har besökt både läkare, tandläkare och alternativmedicinare utan att kunna få hjälp. Har provat alla huskurer och dessa värdelösa medel som säljs på apoteket. Kenacort är det enda som någonsin hjälpt men det slutade de sälja på apoteket...

Så för ett tag sedan fick jag värktabletter av min läkare för ryggont, hade så ont att inte de vanliga receptfria tabletterna hjälpte. Jag fick TRAMADOL på recept och döm om min förvåning då jag märkte att även smärtan från mina afte helt försvann under tiden tabletten verkar!!!

Har tidigare aldrig varit med om att någon värktablett (typ panodil eller ipren) har haft någon som helst verkan. Om jag förstått det hela rätt är Tramadol en typ av morfinpreparat som helt enkelt stänger av smärtsignalen till hjärnan. Funkar 100% i 4-6 timmar, nu kan jag tom gå till jobbet trots svår afte! En annan positiv egenskap tabletten har är att man även blir lugnare och mår allmänt bättre under skoven.

MEN!!! Observera att det är en beroendeframkallande tablett och jag väljer verkligen tillfällena jag tar den! Förutom de goda effekterna finns även några negativa biverkningar: jag blir lite yr och känner mig ganska "soft" vilket gör att koncentrationsförmågan sjunker. Jag har märkt att det tex inte är lämpligt att köra bil på tabletten. Jag kan heller inte sova på tabletten, för även om den gör att man blir tröttare så tycker jag det mest snurrar när jag lägger mig ner. För mig överväger dock de positiva effekterna som gör att jag kan leva som vanligt under skoven.

Efter att jag förklarat för min husläkare skriver han ut tabletten åt mig när jag behöver men han håller också koll på hur ofta för att jag inte ska bli beroende.

Hoppas att detta kan hjälpa någon! Kan man inte få bort problemet får man ju i alla fall försöka dämpa smärtan så att man kan leva ett normalt liv! //Therese

måndag 4 oktober 2010

Fick hjälp av Kliniken för Oral Medicin

Hej!
Jag har plågats av afte i flera år och så länge Kenacort munhålepasta fanns, så blev det inget större besvär. Räckte i regel med behandling i 1-2 nätter så var det läkt. Jag blev efter att den försvann storkonsument av Xylocainsalva för att kunna äta, dricka och borsta tänderna.
I början av juni i år fick jag en halsinfektion och små vita prickar på gomsegel o tonsillerna övergick till kraftig afte. Det är det värsta utbrottet jag har varit med om. Minsta sväljning var smärtsam. Kunde till slut varken äta eller sova. Gick på Ipren dygnet runt och fick av läkare på vårdcentralen recept på Xylocain viskös och Andolex för att lindra smärtan. Jag bad denna läkaren om att få en remiss till en avdelning som skulle heta Oral Medicin (hade fått ett tips av öron-näsa-hals på Sahlgrenska) men han sa att det är bara afte och det skulle läka på en vecka 10 dar....och han hade aldrig hört talas om något som hette Oral Medicin.... Jag var så trött och gråtfärdig och orkade inte ta någon fight. Men när det inte blev bättre och jag höll på att bli smått galen, så besökte jag öron-näsa-hals på Sahlgrenska akut, och fick en remiss via dem.
Viken skillnad att äntligen få träffa människor som verkligen förstod vilket h-vete jag gick igenom. De var helt underbara!!!
Jag fick recept på en en medicin som heter
Klobetasolpropionat APL som jag först gurglade 2 ggr per dag i ca 4-5 dgr tills jag började känna en bättring. Gurglade då även med ett medel som tar bort svamp, Mycostatin, men som jag sedan kunde sluta med när jag övergick till att gurgla 1 ggn per dag. Jag kommer inte ihåg hur länge jag gurglade 1 ggn per dag, men det var kanske en vecka till, sen var aften borta.
I augusti hade jag lite afte som genast gick bort när jag sköljde med Klobetasolpropionat och nyligen fick jag ett utbrott igen. Två på tungan och ett på gomseglet. De på tungan försvann snabbt när jag började skölja, men den på gomseglet känner jag ännu, så jag fortsätter gurgla innan sänggående.
Jag ingår nu i en studie om afte på Kliniken för Oral Medicin på Odontologen. Hon som håller i studien heter Gita Gale.
Men jag ska nog testa att helt sluta med tandkräm, efter att ha läst ett sådan tips här idag.

Bästa hälsningar
Karin