tisdag 22 februari 2011

Kanske en liten lindring

Det finns grader i helvetet, och den värsta varianten av afte tror jag är den som sätter sig nära tungroten. Det är den jag lider av nu. Tungan är nästan alltid i rörelse, så blåsan blir ständigt lite provocerad. Det är lika vidrigt smärtsamt att äta som när blåsorna sitter i svalget... bara mer utdraget. Att dricka är nästan lika smärtsamt som att äta. Och så tappar man talförmågan pga smärtan och rörelseinskränkningen som blåsan orsakar: Det har hänt att jag har övervägt att slå försäljare som inte låter mig vara ifred när jag har afteblåsor på tungan.

När jag känner att blåsorna är på väg ökar jag mitt intag av zink och vitamin b12, och det känns som att det lindrar förloppet lite. Av en händelse upptäckte jag att det kändes som en lindring att suga på novalucoltabletter. Jag var inte säker på om det var en reell upplevelse, eller något jag suggererade mig själv till att tro på, men i den engelska wikipediaartikeln om afte läste jag häromdagen att magnesiumhydroxid (som är den syrahämmande ingrediensen i novalucol och pepcid duo och samarin antacid) ofta används för att lindra smärtan från blåsorna.

Det jag egentligen loggade in här för att skriva var dock att jag tror att såret inte blev lika långvarit den här gången. Det känns som att det är på väg bort och det har gått 3-4 dagar sen smärtan kom. För mig är det normalt med 7-10 dagar innan såret tynar bort.

Jag vet inte om det gjorde någon skillnad, men det enda jag har gjort väsentligen annorlunda under det här utbrottet var att äta MSM. Det är en förkortning av något överkrångligt namn på ett ämne som är ett lättupptagligt tillskott för svavel. Jag älskar lök och vitlök, som också är goda svavelkällor, men man kan bara få i sig så mycket innan man spricker.

Tillskottet är ohemult dyrt i förhållande till vad det kostar att producera, och om man inte späder ut det ordentligt smakar det förfärligt (om man inte köper det i tablettform). Det kanske inte fungerar för dig, och det var kanske inte det som förändrade förloppet för mig den här gången. Men jag tyckte ändå det var värt att nämna det för att se om fler upplever samma sak.

Jag har ingen koppling till någon producent eller återförsäljare av MSM och detta är inte ett försök till viral marketing. Jag köpte pulvret för att försöka få bukt med ett envist eksem och lade märke till den här potentiella effekten.

För den som är riktigt desperat kan jag väl också nämna att extrakt från vanlig kryddnejlika användes som bedövning av tandläkare förr i tiden. Jag har testat att lindra tandvärk med hel nejlika i det drabbade området med mycket god och snabb effekt. Det domnar verkligen bort som hos käftis. Men, jag har inte vågat använda det i närheten av afteblåsor än. Alla här vet varför. Därav desperationsklausulen. Om du ändå försöker, tänk på att lång (timvis) exponering av kryddnejlika mot tandköttet kommer att skada det.

Jag har inte ätit på 4 dagar..

Alltså jag tror jag dör snart. Har haft afte i ungefär 2-3 år men aldrig så hemskt som denna gången.
Jag fick ont i halsmandlarna och därefter började jag få blåsor i hela munnen. Alltså verkligen hela munnen. Har 4 små blåsor tillochmed på min underläpp. Har blåsor på tungan, i gommen, runt tänderna - ja överallt. Kan knappt prata och det gör så sjuuuukt ont när jag äter. Det enda jag fått ner är havregrynsgröt. Men jag orkar inte.. Känns bara som om jag vill ge upp eller bara sitta och vänta tills det går över. Har provat med allt men det går inte..
Satt och grät hela natten igår för min läpp gjorde så ont att det dunkade.

Kan inte läkare ta tag i deras jobb och utforska detta mer??
Känns som om jag ska ta livet av mig snart.
Hjälp.

tisdag 15 februari 2011

Rond 2

Hejsan, här har ni mig igen Hanna, som skrev inlägget senast.
Nu dunkar jag igång med rond två, försöker få smärtan att sluta jävlas med mig!
Min kära mor hade dock tiden att åka ner till apoteket och se om det fanns någonting som kunde hjälpa. När jag kom in för dörren hemma, eftersom jag var i skolan så låg det en kartong på golvet som heter Aftex, Den skall tydligen bilda en hinna över blåsan eller såret inne i munnen och så dämpar det smärtan, man bör läsa bruksanvisningen innan! Men eftersom jag inte testat denna än så blir det en öppen fråga! Men kan lova att jag kommer meddela om hur det kommer gå med denna salvan :) sköt om er, kram Hanna

måndag 14 februari 2011

Obeskrivlig smärta!

Hej på er alla läsare.
Jag har nu haft ont i min kind i en längre tid, kanske i 4 dagar.
Jag har jätte svårt att prata och äta.
Först kontaktade jag en tandläkare för tidsbokning, sen googlade jag lite och såg att det kunde vara som en varböld, och dom kunde man göra hål på själv så jag tog ju en kanyl och började gå på den där gropen som sitter längst bak i kinden.
Sen kollade jag vidare när jag insåg att det kommer inte gå så då tänkte jag att det kunde vara en Afte. Humöret idag skall vi inte ens tala om! Jag har skällt ut mitt bredbandsbolag och varit jätte otrevlig mot min mamma, i alla fall vad jag tycker. Sen sitter jag och gråter när jag äter och när jag väl är vaken så tänker man bara på smärtan hela tiden! Jag som också brukar tugga tuggummi hela dagarna.. eller ja inte precis hela men rätt ofta. Så just nu så sitter jag och funderar på om man skall lägga sig och sova istället för att komma bort från smärtan och ilskan.
Man mumlar hela tiden, knappt så man vill prata alls! Önskar det kunde finnas ett bättre botemedel mot det för det är verkligen pain dom som åker på det!
Sen sitter min så långt in så den är svullen med tänderna, så det är lätt att komma i mot den. Men hoppas verkligen man kan få någon slags sömn i natt! Och nu alla som åkt på detta med Afte... Jag lider med er så det bara skriker om det!

Ta hand om er! Kramar Hanna

Grippsgo.blogg.se

onsdag 9 februari 2011

Nyinsjuknad gnäller

Herregud!
Innan jag var hos tandläkarn för en akut-tid i söndags visste inte jag vad Afte var. Idag vill jag nästan dö.

Jag är 23 år, gravid med mitt första barn (i vecka 20) och tandläkaren konstaterade afte i söndags, somsagt. Då gjorde det inte jätteont. Han trodde det berodde på någon infektion i kroppen. Hade en rejält svullen lymfkörtel på halsen. Igår fick vi reda på vad det hela berodde på: en halsfluss. Som är under behandling. Så kanske att det försvinner snart.

Jag har tre blåsor stora som gamla tio-öringar på underläppen, längs hela vänster underkäke är det ett tjockt täcka som kanske är 1 x 2,5 cm långt med blåsor, på insidan en av kindtänderna i samma underkäke sitter en ensam blåsa o skaver, längst in vid bakre kindtanden på båda underkäkarna sitter varsin blåsa. Bakom framtänderna i överkäken e det ytterligare en tio-öring med blåsor och bak i gommen hade jag två små blåsor imorse - nu e dom tre. Varje dag jag vaknat sedan i lördags har det bara kommit mer o mer. O det gör så jävla ont att jag knappt kan begripa det. Jag skulle kanske stå ut om det inte vore kombinationen med halsontet... Att först försöka tugga på mat är som en pina. Ett vitt formbröd med smör känns som att stoppa in ett knäckebröd eller ett sandpapper i munnen på en brännskadad.

Måste ta panodil 30-45 minuter innan tandborstning. Har super-soft tandborste och sensitive tandkräm men det är ändå en pina. Läste på afte.se att en del inte gillar att ha/inte tål xylocain i munnen men jag tog det förut i ren desperation och genom att applicera lokalt på mina blåsor har jag iaf viss effekt. Aftex är inget som hjälper.

Däremot har jag ett tips jag inte sett på afte.se (har inte gått igenom ALLA delar av hemsidan): Halstabletten Bafucin. Den har en domnande effekt. Man får ta en varannan timme och för mig är de guld värda. PRÖVA DEN!!!!!!! (De lenar min hals rätt bra också.)

Annars lever jag på isbitar, glass, xylocain, munskölj o isvatten tills mitt penicillin verkar på infektionen som tydligen utlöst detta. O jag hoppas att jag aldrig drabbas av detta igen. Detta önskar jag inte min värsta fiende!!!!

/Linda

söndag 6 februari 2011

Oralmedic

Hej jag är en tjej på 18 år som nästan aldrig får afte. Det förekommer när jag råkat bita mig på underläppen som det bildas en stor blåsa. Då mina tänder är ivägen så skrapas blåsan och blir allt värre. De brukar efter några dagar att läkas och försvinna men inte denna gång. Det gör outhärdigt ont, så jag bestämde mig för att testa på lite olika preparat för att åtminstonde minska smärtan.

Apotekarien informerade om Aftex Aloclair Gel som ska bilda en skyddande hinna över såret. Man ska även aplicera gelen tre till fyra gånger / dygn. Det kanske inte låter så farligt men det kan ta upp till 5 minuter innan hinnan bildas. Jag fick alltså stå i mer än 5 minuter med läppen framåt för att tänderna inte skulle skrapa bort salvan, men hur länge jag än stod och höll läppen så vägrade salvan att stelna. Salvan smakar dock inte bättre, det finns inget jobbigare än att ha ett stort sår i munnen samt när man känner smaken av medicin.

Nej så den slängde jag i princip, på mig fungerade det inte. Beslöt mig sedan att köpa ett nytt preparat och bestämde mig för Oralmedic då den andra salvtuben var på ett ungefär likadan som Aftexs. Oralmedic är rätt ny på marknaden och därför är det inte många som testat den, men jag, som är rätt desperat, köpte den.

Förpackningen innehåller fyra bomullspinnar varav då är för rengöring och två innehåller en form av lila vätska, som innehåller någon form av svavel. Det står även på förpackningen att det ska uppstå ett stickande under applicering samt att läppen kan svullna upp.

Jag kan säga att smärtan gav mig tårar. Det sticker inte bara utan svider och bränner samtidigt. Det står även att när man sköljer munnen och om smärtan består så är det för att man missat en del av blåsan, vilket inte är sant. Smärtan håller sig vanligtvist ett bra tag efter applicering, tills en vit nästintill osynlig hinna bildats över såret. Därefter svullnar läppen upp och är kvar i några dar. Efter några timmar är smärtan borta, dock mitt problem är,

att idag var det min andra gång som jag applicerade Oralmedic på såret. Hinnan hade tydligen öppnats och försvunnit, jag tror att det har med tänderna att göra, hinnan skrapades nog bort från läppen helt enkelt. Idag var det mycket värre när appliceringen skedde, det sved tyvärr ännu mer denna gång och sved absolut mer när man sköljde munnen. Svullnaden är något värre och såret ser stor ut som en krona. (vilket nog är tre gånger större än hur den var innan appliveringen).

Det står även på förpackningen att man ska kontakta en läkare om smärtan består efter en behandling. Jag hoppas nu innerligt att detta blir sista gången den appliceras på min läpp.

Så jag antar att den fungerar oerhört bra men man måste vara försiktig med att hålla kvar skyddshinnan även några dagar efter behandlingen, annars öppnas såret igen och man är tillbaka på ruta ett.

Rekommenderat för dem som är desperata och orkar smärtan under appliceringen. Ska absolut inte ges till barn eller ungdomar som är känsliga då jag som själv tål mycket smärta, fick problem med appliceringen. Det är nog något som man bör prova själv. Allt är från person till person helt enkelt.

Oralmedic kostar 130kr och innehåller två behandlingar.

mvh

torsdag 3 februari 2011

Sånna här dagar vill jag bara ge upp..

Jag har så länge jag kan minnas dragits med dessa plågsamma blåsor. Dock har jag sett ett visst samband mellan vart jag bor (typ av vatten) och hur mycket utbrott jag haft. Sambandet jag kan se är att de gånger jag bott i städer med ytvattentäkt har problemet duggat tätt jämfört med om jag bor där de är grundvattentäkt. Håller jag mig strikt till det brukar det gå bra.

Men nu sitter jag här, troligen på grund av att jag glömt att ta med vatten hemifrån eller från jobbets automat då jag var och tränade och drack därför två glas vatten på gymmet förra veckan. Vet inte om de är orsaken eller inte, men man vill ju misstänka det.

Grejen är att jag har någon form av kontaktallergi men riktigt vad jag är allergisk mot har jag inte utrett.

Någon av er andra som har någon form av kontaktallergi?

I övrigt har jag otroligt bra imunförsvar. "Aldrig" sjuk. Så ibland tror jag att detta är kroppens hämnd, att de konstruerar en sjukdom själv för att imunförsvaret ska få jobba lite. Eller är det tvärtom, just på grund av aften som man inte får massa andra sjukdomar?

Hur som helst så tidigare var problemen främst ett par 5-7 STORA blåsor på insidan av underläppen samt ett 30-40-tal små som var omöjliga att räkna. I kombination med dessa satt "alltid" en blåsa längst bak så de tryckte mot någon närv mot örat vilket kändes som öroninflammation.

På senare tid har de vandrat ned mot halsen. Första gången kraxade jag och försökte hosta upp om de va något som fastnat. Efter ett tag kom jag på det, blåsor kanske. Fram med ficklampan och lät min man kika. Jodå, blåsor såg han.

Nu har jag ett par blåsor på insidan av underläppen samt en "skum" känsla längst luftstrupen eller matstrupen och nästan så de känns motlungorna?! Svårt att beskriva. Riktiga obehagskänslor som känns mest då man sväljer tror jag.

De är lätt att hålla sig för skratt. Ingen idé att ringa läkare de vill ändå inte bry sig. De vill inte ens ta prover för att utröna om de finns något bakomliggande. De vill inte ens träffa en eftersom ingen vet. Besöker apoteket då och då i hopp om att de ska ha något, men inte. Hittade en spray då jag var till spannien i höstas som verkade funka vid första användningen men nu är det som att spraya munvatten, de smakar gott men sen inget annat.

Tycker synd om min man då man inte ens kan pussas då de är som värst (eftersom de tar så förbannat ont då) och att förklara för arbetskamraterna att man har blåsor.. då låter man som en vekling :( En arbetsgivare jag hade lät mig inte gå hem så jag var tvungen att skaffa sjukintyg från första sjukdagen!! Folk tror ju att man pratar om den där enstaka blåsan en del får i samband med mens, stress osv. Men de här är ju snarare en "sjukdom" eftersom man ofta är allmänpåverkad och inte sällan lite feber.

Känner igen mig i vad andra här skriver och jag är ledsen för er skull att ni upplever samma helvete som mig.

Nico i Norr.