tisdag 29 mars 2011

Jag har funnit min lösning!

Efter snart 10 års helvete och kämpande med Afte fick jag 2010 en remiss till Tandläkarhögskolan i Huddinge, Stockholm. Jag träffade där på käkkirurgen en expert som lät mig prova ett läkemedel som heter Klobetasolpropionat och sedan dess kan jag alltid motverka ett angrepp när jag känner att det är på väg. Jag har nu inte haft blåsor på över 3 månader vilket aldrig tidigare hänt.

Lycka till!

/En som nu mer eller mindre känner sig botad!

onsdag 16 mars 2011

En blandning av allt

Först vill jag bara säga TACK för att den här bloggen finns och för att folk är så aktiva, det känns så oerhört skönt att få bekräftat att jag inte överdriver i min smärta och att det är vanligt att få feber osv. Så skönt att inte vara ensam i detta helvete.

Det känns som att min afte passar in väldigt bra på vad många har skrivit innan. Det tydligaste sambandet vad gäller afte är helt klart det med förkylning, även om jag inte tycker mig ha nån värre förkylning just nu (men en helvetesblåsa i svalget), utan mest lite extra slemmigt. Sen kan jag inte heller minnas att jag hade så stora problem med afte innan jag opererade bort tonsillerna, men min syster har å andra sidan också afte så jag hade väl fått det i vilket fall som helst.

Sen har jag länge haft problem med vitamin B12-brist och började äta Behepan i somras. Det slog mig nu att jag inte haft så många blåsor sedan dess.

Så varför en blåsa nu helt plötsligt? Jag äter ju fortfarande Behepan och har högt B12-värde? Kan det vara för att jag satte in en p-ring för snart två veckor sen?? Eller för att jag bytte tandkräm för en vecka sen (från en billig till en annan förvisso).

Jag blev även helt kass i magen två dagar EFTER att aften kommit.

Så allt passar in och kanske är det kombinationen som gör det, jag kan iaf inte utesluta något som det är nu. SUCK! Jag tänkte börja skriva sjukdagbok så man kan bringa ordning i allt detta. :)

Kämpa på därute!

måndag 14 mars 2011

Jag har testat Oralmedic....

Jaha.... efter att ha läst många inlägg här om Oralmedic med blandade rescensioner bestämde jag mig till sist för att testa. Jag har ju testat allt annat på marknaden så varför inte? Visst var det hutlöst dyrt, 70:- per behandling men alla med afte vet ju att ett botemedel får kosta nästan vad som helst!

Eftersom jag läst i flera inlägg att det kan vara väldigt smärtsamt bad jag min man om hjälp och förberedde mig på smärta. Men FY F-N vad ont det gjorde!!!! Jag höll mig krampaktigt fast i handfatet och skrek rakt ut... mannen sa att mina ögon blev alldeles röda. Men efter att ha sköljt med kallt vatten var all smärta som bortblåst inkl. smärtan från blåsan. Jag trodde knappt det var sant.

Tyvärr varade det bara några timmar sedan var smärtan tillbaka och jag kan heller inte säga att behandlingen har kortat ner läkningstiden. Så tyvärr kommer jag nog inte att köpa det här läkemedlet heller fler gånger :(

Jag får helt enkelt fortsätta lita till mina värktabletter Tramadol som mycket effektivt tar bort all smärta i upp till 8 timmar och jag kan leva som vanligt!

En annan reflektion jag kan passa på att nämna när jag ändå skriver är att jag ser ett klart samband mellan p-piller och afte. Pga akne har jag under ett par års tid provat några olika sorters p-piller och varje gång blossar hela munnen upp i ett enda stort afte utbrott efter bara några dagar. Så det har jag gett upp nu! Inga mer hormoner för min del!

/Therese

lördag 12 mars 2011

Grovt salt är vinnaren - men se på hela immunsystemet

Jag har provat med olika medel genom åren:

1. Myrra-tinktur
2. Väteperoxid
3. Alkohol
4. Klorhexidin

Dessa lindrar kanske omedelbart men gör definitivt mer skada än nytta, särskilt om man petar i aften med en bomullspinne. Koncentrad alkohol, och delvis också väteperoxiden, torkar ut och frätar slemhinnan och stör kroppens egen infektionsbekämpning.

Det finns förövrigt medicinska undersökningar som visar att sår helas snabbare om man bara sköljer dem med rent vatten, på andra platsen kommer tvål och vatten, och mycket sämre är olika desinfektionsmedel. Detta gäller förstås för färska, icke-inficerade sår, och undersökningen handlar om hudsår, inte after i munnen, men det är värt att tänka på.

Det vitgula skiktet på aften är, enligt en artikel jag läste, inte bakterier, men ett proteinskikt. Om detta stämmer, bör man i alla fall inte ta bort det. Mina egna erfarenheter säger att det aldrig hjälpt att peta i och försöka rensa afterna, tvärtom bör de få vara i lugn och ro. Eventuella botemedel lägger man på försiktigt med fingret eller en bomullspinne.

Sen finns det dessa medel som känns bra lindrande för en stund och nog inte skadar, men knappast verkar botande:

5. Tannkräm (med mint)
6. Tea tree oil
7. Zinksalva

Jag har mest försökt med Zendium-tandkräm, som innehåller enzymer som möjligen har positiv effekt på bakteriekulturen i munnen, dessutom lär Zendium innehålla zink, som hjälper sårheling. Å andra sidan är jag inte säker på om det är bra att lägga någon aromatisk olja (såsom pepparmint och tea tree oil) direkt på aften, enligt min princip om att aften ska ha lugn.

De flesta tandkrämer och många tuggummin innehåller dessutom:

8. Xylitol eller sorbitol

- som inte verkar direkt på aften, men kan hjälpa till att ha ett bra klimat i munnen. Xylitol är ett sockeralkohol, dvs. ett sötningsmedel som ser ut som socker och har ungefär samma smak, men färre kalorier. Xylitol finns naturligt i björksav och säljes också som alternativ till socker. Xylitol och sorbitol har den goda effekten att de hämmer bakterierna i munnen. Man kan med fördel tugga tuggummi med xylitol, eller ännu bättre: ta en tesked xylitol och fördela i munnen innan man lägger sig, då vaknar man med frisk mun. Samma kan man göra efter måltider. Det är mycket att rekommendera fram för klorhexidin och olika desinficerande munsköljningsvätskor. Flera av dessa vätskor innehåller förövrigt sorbitol eller xylitol som en av ingredienserna. Om man föredrar tuggummi, tänk då på att de flesta tuggummin tyvärr innehåller konstgjorda sötningsmedel, främst aspartam (nutra sweet) och acesulfam-K, som man bör undvika. Xylitol som "björksocker" och tuggummin går att köpa på hälsokostaffärer.

Sen har jag nyligen försökt:

9. Nigella-olja, också kallad kalonji oil eller blackseed oil

- som är ett mycket vanligt medel i Indien och arabiska länder. Finns att köpa billigt i de flesta mellanöstaffärer. Det verkar bra på hudinfektioner, men enligt min erfaring inte särskilt bra i munnen. Har dock en behaglig smak och kanske viss lindrande effekt.

10. Neem-olja

- är en indisk olja med samma verkning på hud- och svampinfektioner, men smakar lök. Har också en viss lindrande effekt.

11. Aftamed gel

- från apoteket, var dyrt och totalt verkningslös, lindrar svagt när man lägger på gelen, men den försvinner ju väldigt fort igen, när man råkar röra på tungan.

Vinnaren är:

12. SALT

- måste vara havssalt eller Himalaya-salt, eftersom raffinerad salt av någon orsak känns "frätande". Man tar ett stort, grovt saltkristall och lägger direkt på aften. Det svidar rejält, men efter någon minut känns den bedövad. Skölj inte efter med vatten, i alla fall inte för mycket. Man kan nu smaka hur saltet har trängt in i slemhinnan, och aften känns fastare. Det är särskilt bra att göra efter tandborstning om kvällen, innan man sovar. Om man gör det tidigt, kan aften hela på 2-3 dagar i stället för de vanliga 7-9 dagar.

Jag kommer inte på var jag läste om saltet, möjligen var det här på aftebloggen eller på en tysk hemsida.

Det är ju tankeväckande att apotekets medel både är sämst och dyrast, medan det bästa medlet är nästan gratis.

Det här bygger på mina egna erfarenheter

After kan ha olika orsaker, men för min del hänger det ihop med matintolerans och en irriterad tarm, eftersom jag tydligen har förökad afte-risk om tarmen är irriterad. Jag tror att det ger mening att uppfatta hela matsmältningskanalen, från läpparna til anus, som en helhet. Tänk om "after" i tarmslemhinnan är lika utbredda som after i munnen, och om detta beror på civilisationssjukdommar och dålig kost? Något att tänka över. Diet och ett program med näringstillskott har hjälpt mig mycket i min kamp med kronisk trötthet, psoriasis och psykiska komplikationer. Afterna var inget jag tänkte speciellt på, eftersom jag trodde de var ett av livets grundvillkor, men efter att min hälsa och mit immunsystem blev bättre, försvann afterna. Tidigare kom de med säkerhet om jag råkade bita mig i läpparna, och det är INTE mer fallet. Så afterna kan kanske tas som ett påtagligt uttryck för kroppens immunstatus. Har man after, är något fel.

Analyser viser att jag har brist på sIgA, målt i avföringsprov. IgA är ett av kroppens antistoffer, och sIga är "sekretoriskt Iga", ett slemm som utsöndras i hela matsmältningskanalen och skyddar slemhinnorna mot infektioner. Man kan aven mäta det i salivprov. Det är alltså inte konstigt att sIgA-brist hänger ihop med tarminflammation. Jag undrar om det också hänger ihop med förökad afte-risk. Som sagt ska man se matsmältningskanalen som en helhet. Problem i munnen avspeglar problem i tarmen och magsäcken, och omvänt. I mitt fall är det dock svårt att säga om sIgA-bristen är ett resultat av kronisk inflammation, eller omvänt.

P.S. Det sägs att zink hjälper mot after, men jag skulle nog inte se så isolerad på ett enda mineral, utan se på helheten.

Konklusion:
- använd salt vid akuta after, så tidigt som möjligt
- håll bra munhygien eventuellt med xylitol
- tänk i sammanhang, tänk på orsakerna: immunsystemet, tarmsystemet och ditt näringstillstånd


Vänliga hälsningar
Casper

torsdag 10 mars 2011

Smärtlindring Afte


Hej på er,

Min Afte bryter ut när det är föskylningstider. När familjen börjar nysa och hosta så vet jag att det är riskläge för Afte för mig.

Vi var på semester i Thailand förra året och ett par tre afteblåsor bröt ut på mig. Dessa var ilskna och smärtan...ja ni vet! Jag gick till ett apotek och gapade stort, kvinnan bakom disken tog fram en liten tub med pasta som hon bad mig prova. Dagen efter åkte jag ner och köpte på mig det dom hade. Den lindrar smärtan jättefint och direkt. Det gör inte ont att applicera heller. Det läker inte fortare men när man ska äta osv så är den till STOR hjälp!

Det är en liiten tub med en flodhäst på, märket heter KENALOG Triamcinolone acetonide in dental paste. Tillverkaren verkar heta Bristol Myers Squibb.

Salvan är sträv, det går åt pyttelite och det fäster direkt. Lite sandpapperlikt.
Vad kommer den ifrån? Varför kan vi inte ha tillgång till den här?

Undrar Jag....

Lotta Moberg

torsdag 3 mars 2011

Nytt självupplösande munhåleplåster mot afte!

Hej mitt namn är Magnus och jag jobbar på läkemedelsföretaget Crocebo Bio. Under våren lanserar vi After - ett självupplösande munhåleplåster mot afte. Än så länge har vi begränsad distribution av produkten. Du kan beställa den tillsvidare på http://www.tandapoteket.se/ mer information om produkten finns på http://www.afterremesense.com/

Snart finns produkten på ett apotek när dig. Värt att testa redan nu!

Med vänlig hälsning