tisdag 29 november 2011

Magnesium

Hej, jag är 21 år gammal och har hela mitt liv haft afte, blåsorna har avlöst varandra hela tiden (oftast 2-3 samtidigt) och ganska stora (ca 2 cm i diameter). Jag har hela mitt liv provat olika sorters "kurer"; skölj munnen, använd tandkrämer, äta olika saker. Det enda som lindrat har varit Aloe-Vera-tandkräm, men aldrig så att jag varit helt fri.

Men nu har jag provat på magnesiumtillskott. Det fungerade. Sedan modern min smög ner mineralsalt i maten då jag var på besök och gav mig en burk med magnesiumtabletter har jag haft 2 blåsor på 6 månader, det är underbart skönt! Jag har givetvis fortsatt med tandkrämen även fast jag tar tillskotten men jag har hittat min lösning.

Hoppas att det fungerar lika bra för er alla om ni provar på!

torsdag 24 november 2011

Min lösning

Jag blandar två spray nasonex med  en klickAftamel GEL, blandar och aplicear. Smärtan försvinner nästa omgående och läkningen brukasr gå väldigt snabbt. Sist var jag symtomfri och såret nästa helt läkt på 12 timmar.

http://www.fass.se/LIF/produktfakta/artikel_produkt.jsp? NplID=19970411000105&DocTypeID=3&UserTypeID=0 
http://www.apoteket.se/privatpersoner/radochprodukter/common/produktinformation.aspx?Varuid=229099

MVH Johannes

tisdag 22 november 2011

Jag tror att jag har afte

22 år gammal har jag precis börjat nysta i vad mina munsår kan vara för något. Ju mer jag läser, desto säkrare blir jag på att det är afte. Det jag undrar är huruvida det egentligen är någon vits med att gå till läkare och få det fastställt att det verkligen är afte? Jag är hyffsat säker på att det inte är herpes då blåsorna ser annorlunda ut samt att jag alltid får besvär inne i munnen. Jag har prövat en av salvorna, rekommenderad från tandläkare, men utan effekt. Salvan fick liksom aldrig något fäste utan blandades ut med saliven och svaldes innan den hunnit verka. Om det nu är bäst att uppsöka läkare, ska man göra det under ett anfall eller går det att ställa diagnos även därimellan? Hur går undersökningen till?

Tacksam för svar!

onsdag 9 november 2011

Grundorsaken till Afte?

Hej, olycksbröder och systrar! Det känns angeläget att någon gång komma i närheten av grundproblematiken när det gäller Afte, denna åkomma som tycks uträknad av den lede själv... Skulle vilja framföra en teori om orsakerna till denna sjukdom, en tankegång och ett diskussionsinlägg som kanske kan leda fram till något bra.
Sjukdomen tycks undfly vår granskning, den har inte en utan flera samverkande orsaker. Här är min teori: En infektion angriper mag- och tarmslemhinnan som vilket påverkar tarmluddet att få en sämre absorbtionsförmåga av vatten och mineraler. Detta påverkar i sin tur kroppens celler som förlorar i vätskebalans. Utsatta slemhinnor sjunker ihop, på vissa ställen kan den yttre slemhinnan kollapsa. Kroppen försöker kompensera detta genom att tillföra vätska lokalt, en blåsa uppstår. Men om den grundläggande vätskebristen kvarstår så kan inte cellerna förnyas; blåsan brister och bildar ett Aftesår.
Orsaken KAN alltså bero på tarmens oförmåga att absorbera vätska och mineraler. Teorier om gluten-, mjölk-, eller annan födoämnesintolerans kan visa sig vara sekundära problem. Dvs, man kan ha en lättare intolerans mot olika födoämnen vilket påverkar redan ansträngda tarmceller och utlösa ett sjukdomstillstånd. Faktorer som stark ost, nötter etc. kan vara droppen som får bägaren att rinna över, men utgör inte själva grundorsaken. Det kan med andra ord vara onödigt att utsätta sig själv för stränga dieter för att slippa Afteproblematiken, om det finns andra lösningar.
Enligt den här synen på tillståndet så kan man lättare förstå varför hydrokortisonpreparat som "Diproderm" kan inverka positivt på Afteblåsor. Stress minskar halterna av kortisol i kroppen, ämnet kortisol reglerar cellernas "osmos", omsättningen av vatten och plasma. Kortisol är även en faktor för blodtrycket. Lokal behandling med hydrokortison (kortisol) kan på så sätt återupprätta cellernas vätskebalans och påtagligt förkorta sjukdomsförloppet.
Hur man angriper själva infektionen spar jag till ett annat inlägg.
Naturgubben

tisdag 8 november 2011

Hej igen alla drabbade

Jag vill än en gång påminna om mitt tidigare inlägg, om det skulle kunna hjälpa någon. Diproderm kräm finns på recept för runt 60-70 kr. En extra stark kortisonkräm som gör att alla mina blåsor försvinner bara jag smörjer varannan timme. Då är blåsan borta på 1-2 dagar, och ingen smärta! Har tidigare haft besvär med afte två anfall i månader i kanske 15 år (är 27 nu) och har bara haft någon enstaka senaste året (för att jag glömt smörja).

Se tidigare inlägg http://aftebloggen.blogspot.com/2011/08/slut-pa-alla-aftear-antligen-lycklig.html

Lycka till alla "aftekollegor"

/Rebecca

reebec@gmail.com

fredag 4 november 2011

Kenalog - några passande länkar:

http://www.chemistwarehouse.com.au/product.asp?id=5737&pname=Kenalog+in+Orabase+for+Mouth+Ulcers+5g#description_section
http://www.healthchemist.co.nz/product/kenalog-in-orabase-5g-p253790.html
http://www.lifepluspharmacy.com/productinfo/Kenalog_in_Orabase
http://www.aspenpharma.com.au/acq_press3.asp
http://www.aspenpharma.com.au/PDF/acquired/CMI/CMI_Kenalog_Orabase.pdf

Kenalog från Australien kan hjälpa - likadant som f d Kenacort

Min Mor har lidit av allvarlig Afte (munblåsor) under över 60 års tid. Det har blivit värre de senaste 10 åren. Det största munblåsorna kunde vara stora som enkronor och göra väldigt ont.

Läkemedlet Kenacort som upphört, fungerade bra för henne. Efter det prövade hon att beställa ersättningen via APL i Umeå (Apoteket AB Produktion & Laboratorier) men det fungerade ej. Läkemedlet satt ej kvar på blåsorna, under natten.

I somras var vi på resa i Australien och gick in på ett Apotek. De föreslog det receptfria läkemedlet Kenalog - och det fungerade! Det skall appliceras på munblåsorna och skall verka under natten. Enligt min Mor är det identiskt med f d Kenacort. En tub kostade ca 14 AUD (ca 100 kronor).

Vet ej om man kan beställa Kenalog från Australien - men skriver ner alla fakta från förpackningen nedan - hoppas att det kan vara till hjälp för någon.

Hälsar
Thomas



KENALOG
========

Kenalog in Orabase for Mouth Ulcers
SIGMA Pharmaceuticals Australia Pty Ltd
96 Merrindale Drive
Croydon 3136 Victoria

Distributed in New Zeeland by
Pharmacy Retailing (NZ) Ltd
t/a Healthcare Logistics
Mt Wellington Auckland

For topical use in treatment of mouth ulcers.
If symptoms persist beyond 5 days consult a doctor (or dentist).
Usual Dosage: Apply a small quantity (about 6 mm) to the affected
area preferably at bedtime. Do not rub in. Wipe the top of the tube
thoroughly and recap tightly after each use. Do not use if seal at
tube mouth is broken. Store below 25 C.

5 g net.
Triamcinolone
Acetonide
1 mg/g in emollient
dental paste

EAN
9 316626 102792

Apoteket:
Market City Pharmacy
Phone (02) 9212 3722