lördag 30 mars 2013

Hej på er!
Fantastiskt bra hemsida för oss med afte. Tänkte även jag dela med mig med mina erfarenheter och tips.
Fick afte första gången när jag var 7 år och har haft det sedan dess till och från. Idag är jag 23 år och har fortfarande afte. Normalt får jag mellan 3-5 stycken men kan ha upp till 14 stycken samtidigt i munnen. Storleken varierar men oftast blir de lika stora som naglarna på fingrarna. De sitter i mellan 2-3 veckor åt gången. Har varit sjukskriven och frånvarande från skola/arbete vid ett flertal gånger då smärtan blivit allt för outhärdlig.

Humöret påverkas också, kan bli sur och otrevlig för ingenting.
Att tala är skitsvårt då de ofta sätter sig på tungspetsen och bakom läpparna samtidigt.
Av smärtan blir jag även tröttare en vanligt vilket är skittrist. Att äta är nog det värsta då jag hela tiden måste "placera" maten någonstans i munnen där jag inte har afte. Vid minsta saltkorn eller liknade i en afte vill jag skjuta skallen av mig själv för att slippa smärtan, tårarna bara strömmar av smärta.

De senaste 15 åren har jag varit och träffat div. läkare för min afte.
Resan har gått från vårdcentralen, Huddinge sjukhus, Eastman institutet, Södersjukhuset och för tillfället går jag på en privat hud klinik på Södermalm.

Genom åren har jag testat följande:
Zendium (tandkräm) - hjälper något.
Corosodyl (munskölningsmedel, ren sprit) hjälper ej mer en tillfällligt (5 min) gör skit ont att skölja med, låg i fosterställning på golvet när jag sköljde med det pga smärtan.
Andolex (munskölningsmedel) samma som Corosodyl dock ingen effekt alls.
Div. olika pastor och salvor med ibland kortison i. Fungerade bara tillfälligt och är krångligt att hålla på med.
Senaste jag nu testat är Kolkicin som hämmar celldelning och verkar även antiinflammatoriskt.
Tyvärr var även denna medicin totalt verkningslös för mig. Tydligen svarar omkring endast 60 % av afte patienter på denna medicin samt att den är dyr som tusan --> 500kr för 100 tabletter.. men 60% sannolikhet att bli av med aften gjorde så att jag testade den iaf.

De senaste 5 åren har jag fått Citodon, Tradolan utskrivna av läkare för att kunna fungera normalt under tiden jag har afte. Dessa möjliggör så att jag kan äta, sova, arbeta, studera ordentligt. Annat som fungerar bra är att äta riktigt mycket BRA mat och sedan sova i 10-12 timmar. Då är det alltid mycket bättre dagen efter. Då har både smärtan och själva storleken på aften minskat något.

Men det jag vet om min afte är att den till 95% är oro och stress relaterad.
Inför tentor eller nått jag verkligen sett fram emot så får jag afte. På somrarna när jag är ledig har jag aldrig afte, 1-2 stycken kanske men aldrig mer.

En annan intressant sak är att när jag får feber försvinner aften över en natt. Jag kan ha 10 stycken och allihopa försvinner i sammanband med att jag får feber. Märkligt.

Nu vet ni lite mer om mina erfarenheter, lider med er alla andra som har afte. Förhoppnngsvis hittar forskningen något roligt bot mot detta elende snart.
//Tony

tisdag 26 mars 2013

Tips på tandkräm som hjälper!

Hej!

Jag tipsade här för ett par år sedan om en tandkräm som hette Oral B Advantage och som i alla fall hjälpt mig väldigt mycket och så länge jag använde den morgon och kväll uteblev blåsorna fullständigt.
Dessvärre var den redan då väldigt svår att hitta och för nåt år sedan försvann den helt och utgick ur Oral B's sortiment. Men hav tröst.....
Nu har dom släppt en ny tandkräm som även den innehåller tennflouride (som jag tror är det som hjälper då ingen annan tandkräm innehåller det). Den heter Oral B Pro Expert och finns i flera olika varianter. Minns inte det exakta namnet på den jag använder men tror det är "clean mint": Spelar nog inte så stor roll, det viktiga är att den innehåller tennflouride (stannous flouride). Kolla innehållsförteckningen.
Finns i de vanliga affärerna som tex Ica Maxi mfl.
Jag kan såklart inte lova att detta hjälper alla men för mig funkar det klockrent. Inte en blåsa på flera månader. Använder inga andra salvor eller munskölj eller liknande. Endast denna tandkräm.
Tror den kostar 25:- så nog kan det vara värt ett försök.... :)
mvh
/Robban

måndag 25 mars 2013

Fråga om afte

Hej!

Utmärkt blogg!  

Jag har träffat olika läkare och fått olika diagnos av alla, oral lichen planus, svamp och nu senast afte. 
Pga av blåsornas utseende cirkelrund ganska liten blåsa med genomskinligt innehåll så misstänker jag också afte.


Jag har fått blåsor både på underläppens insida och på mjukdelarna bakom gommen.
Jag har en blåsa bakom gommen som återkommer på samma ställe i princip varje dag.


Jag undrar om det är vanligt att de kommer på samma ställe.

Tacksam för hjälp!