måndag 29 april 2013

Hej alla!

Det var så skönt att hitta denna bloggen. Att höra andra med samma problem och få tips och idéer. Man blir ju lätt desperat tillslut när ingenting hjälper. Har för tillfället en elaking i svalget som gör så fruktansvärt ont att jag måste gå på smärtstillande (alvedon) för att klara mig. Sover knappt om nätterna och äta är inte att tänka på. Just nu kör jag Nutrilett och naturdiets smoothie för att få i mig något. Har haft den i en vecka nu och jag tror den nått sin spets nu. Den har skapat en lokal inflammation i hela svalget. Det är svullet, jag har förstorade lymfkörtlar och lätt feber. Hoppas bara att den inte blir värre...

Blev väldigt nyfiken påtidigare bloggares inlägg om Oralmedic men är samtidigt lite nojig över smärtan vid applicering när det sitter i halsen. Fler tips och råd välkomnas självklart!

lördag 27 april 2013

Smärtsam mirakel kur!!!

Hej på er alla Afte kamrater/kollegor!

Hittade en medicin på nätet som heter Oralmedic, jag läste lite om den och hade just för tillfället en bamsing på insidan underläppen och tänkte att vad har jag att förlora på det?
Hade undvikit mina kollegor på jobbet i lite över en vecka för att ja skulle slippa prata med dom för att det gjorde så ont!!

Jag åkte iaf iväg till apoteket och inhandlade en förpackning Oralmedic och läste instruktionerna.
På förpackning så läste jag följande:

- Vid kontakt med blåsan så kommer en intensiv brännande smärta uppstå. Den vara i ca 5 sek.

Men detta var (för mig) en rejäl underdrift! Smärtan var inte utav dess värld, och det höll i sig mer än 1 minut! Dock så försvann den lika fort som den uppstod.

Och vips smärtan var borta! Är nu inne på min andra dag efter behandlingen och känner fortfarande inte ett dyft! Den verkar läka hur fint som helst nu!!

Jag kommer återkomma om ett par dagar till och berätta hur det gått!

Men jag kan än så länge starkt rekommendera denna produkt!! Det var helt klart värt den otroligt intensiva smärtan för att sedan bli av med den helt hållet.

Om ni har några frågor angående detta så finns information på nätet.

Sökord: Oralmedic

Pris: 125kr räcker till 2 behandlings tillfällen.

Jag har som dom allra flesta här lidit av afte sedan barnsben och har diagnosen "Afte Major"
Har experimenterat en hel del med olika saker för att få läkningsprocessen att gå fortare än 2 veckor, men inte kommit så långt i detta experimenterande, bortsett från när jag fick tipset från en sjuksköterska att prova väteperoxid, vilket förkortade läkningstiden med några dagar, beroende på blåsans storlek.

Nog om mig! Iväg till apoteket och prova denna nya mirakel kur!!

OBS!! VAR FÖRSIKTIG OCH LÄS BRUKSANVISNINGEN!!!

Hej Lägger till lite här nu om hur läkningsprocessen har gått.
4 dagar efter att jag applicerat Oralmedic så har blåsan läkt till 99% och under dessa 4 dagar har jag inte haft ont alls!! Helt otroligt!!

Med vänliga hälsningar:

Thomas

lördag 20 april 2013

Me n my Afte

Hejhej! Ville bara skriva av mej lite här hos er som förstår och berätta min Afte-historia. Magdalena heter jag, 30 år och har jag haft Afte sen jag var ca 6-7 år. När jag gick i gymnasiet fick jag diagnosen av skolläkaren (himla tur tror jag att han fattade vad det var) och han skrev även ut den bästa medicinen jag provat, Kenacort T-salva. Den har verkligen hjälpt mej så många gånger, speciellt under tiden jag bar tandställning. Eftersom min afte absolut oftast kommer när jag skadat mej på något vis i munnen så var tandställningstiden ingen höjdare. Minns speciellt en gång då jag hade en krater mitt på tungan, stor som en enkrona. Jag hade en grej som liksom satt fast i gommen, och varje gång jag svalde trycktes tungan mot den. It was hell! Dock har jag nog en relativt lindrig variant om en jämför med de som har hela munnen full. Jag har haft som mest tio blåsor på en och samma gång. Det jobbigaste är att de då (såklart) sitter på helt olika ställen i munnen så det finns ingen "frizon" för maten. Men det är nåt som jag lärt mej leva med.
Dock hände något i julas som var det värsta jag någonsin varit med om. Jag fick blåsor i underlivet! Fy faaan (ursäkta språket) vilken smärta. Det gjorde så fruktansvärt ont, hela tiden, och att gå på toa var inte att tänka på. Eftersom jag fick väldigt hög feber samtidigt hörde jag av mej till sjukvården och fick en akut-tid hos gynekologen som sa att det var herpes och tog prover för att analysera. Jag fick medicin mot det, åt smärtstillande och smörjde med Xylocain-salva för att kunna gå på toa. Trodde ju såklart att doktorn hade rätt i vad det var, men när han ringde och berättade att proverna va negativa fattade jag först ingenting. Men sen började jag googla och hittade hit och då fattade jag. Hade aldrig hört talas om att det kunde komma där nere förut. Fick tid hos hudläkaren men när jag väl fick komma dit hade blåsorna läkt så han tittade inte ens. Däremot pratade han om Bechets sjukdom och tog prover för den, som visade sej vara negativa. Men det är inte riktigt slut där, för för några veckor sen fick jag det i halsen också. Dret! Jobbigt att svälja hela tiden. Så nu sitter jag här och hoppas, hoppas att jag "bara" får dem i munnen framöver. Bad hudläkaren om nytt recept på Kenacort men till min stora besvikelse har den ju slutat tillverkas och jag fick något som heter Emovat istället. Någon som provat det? Försökte häromdagen, men det verkade inte som det fastnade alls i munnen så jag sköljde bort det istället. Har en liten, liten klick Kenacort kvar som jag ska använda sparsamt.

Så, det var lite om mej och mest om mina besvär. Så glad att denna sida finns för oss som är drabbade av detta otyg. Så vi kan stötta varann, ge och få tips och har någon som förstår vad det är vi går igenom.

Tack för ordet! ///Magdalena

onsdag 17 april 2013

Bara fel

Jag blir så oerhört trött på detta. Jag hoppas det finns någon som har varit med om samma sak. Jag är 23 år och har haft afte så länge jag kan minnas. Min afte har gått väldigt mycket upp och ner med tiden. Eftersom jag har flyttat en del mellan olika städer har jag träffat väldigt många olika tandläkare och har nu problem att hitta någon som tar mig på allvar. Tandläkaren som bekräftade min afte har jag inte haft på flera år och idag har han troligtvis gått i pension för länge sedan.

Eftersom min afte har blivit värre går jag sällan fri från sår och blåsor i munnen. Tandläkarna reagerar på detta och skickar mig till olika tandhygienister för att jag borstar tänderna "dåligt". Och menar på att när jag börjar borsta "ordentligt" så kommer det att försvinna. Och så fortsätter det, jag väljer att byta tandläkare, men får samma sak där då det står i min journal att jag är slarvig med tandborstningen. Numera har det blivit att jag undviker att gå till tandläkaren för att jag får höra samma sak och skjutsas alltid vidare till en hygienist för att "lära mig" att borta tänderna.

Just nu har jag en sånt förfärligt sår att jag vill bara lägga mig ner i fosterställning och gråta. Halva ansiktet är ömt och jag har haft feber de senaste två dagarna.

Hur gör ni? Hur ser era tandläkare på det här?

tisdag 16 april 2013

Har så förbannat jävla ont. En på insidan av övre läppen, en under. Ligger mot tänderna och har vuxit rejält sen de först dök upp, haft dem i snart en vecka.

Kommer sjukskriva mig imorgon. Jag jobbar som lärare och försöker inte vara hemma på grund av afte men jag vet att jag får kort temperament och spänningshuvudvärk, samt såklart så gör det ont att prata.

Skäms som en hund eftersom jag egentligen tycker det är en pinsam sak att vara hemma för, men det fungerar bara inte.

fredag 12 april 2013

Afte eller herpes? Behöver er hjälp.

Hej. Är det här afte eller herpes.. :(

torsdag 4 april 2013

Afte och vitamintillskott

Efter att ha läst ett antal inlägg här anser jag mig vara en av de lyckliga. Jag får (numera) bara någon enstaka blåsa i munnen med flera månaders mellanrum. Jag får däremot afte i halsen en gång ungefär vart annat år. Har haft detta generalstraff i 2 veckor nu men det verkar vara på avtagande. Jag måste säga att afte i munnen är ingenting mot att ha skiten i halsen, förutsatt att omfattningen är densamma.

Men jag läser att en del har mer eller mindre kontinuerligt afte i munnen. Jag hade också det för några år sen och det gjorde mig trött och irriterad såklart. Min poäng var dock att förr i tiden så ansåg jag mig själv äta ganska enformigt (mest bara makaroner och korv och djupfryst pizza) och tog därför vitamintillskott dagligen. Oftast vanliga multivitamintabletter, och hade minst en blåsa i månaden.

Vid ett tillfälle när jag tyckte jag var trött så provade att köra Berocca som har upp till 1000% RDI av vissa vitaminer och mineraler i sig. Utan att jag direkt reagerade över det då så ökade successivt min afte till att bli mer eller mindre kontinuerlig. Blåsorna avlöste varann månad in och månad ut. Så skulle vi en vecka till Alperna och åka skidor. När jag kom hem så hade aften försvunnit!!

Vad har jag gjort annorlunda tänkte jag (förutom att åka skidor en vecka)? Jo, jag hade inte tagit några vitamintillskott. De lämnade jag ju hemma. Efter den dagen har jag aldrig tagit vitamintillskott igen, med undantag av Longo Vital endast när jag känner av något, och får som sagt numera bara en blåsa med flera månaders mellanrum, och skiten i halsen varannat år då vilket jag har haft i 15 år.

Så ni som tuggar multivitamin dagligen (möjligen undantaget Longo Vital och B-Vitamin Komplex) och har kontinuerlig afte - sluta ta vitamin/kost-tillskott och se vad som händer.

onsdag 3 april 2013

Hallojsan där ute!

Har själv haft problem (om är inte SÅ grova) med afte sedan jag var liten. Nu är jag 21 och problemen har nästan försvunnit helt, bortsett från då jag har nedsatt immunförsvar. Nåväl, det var inte det jag skulle babbla om utan jag skulle ge mina heta tips.

De få saker som fungerar för mig är oftast de saker som innebär att det gör förjävla ont först, typ gurgla tandkräm, äta sura/salta saker, "blåsa upp munnen som en ballong". Ja, sådant som bedövar smärtan helt enkelt. Men annars är mjölk en tokbra uppfinning. Jag dricker litervis med mjölk när jag har en blåsa (eller flera) i munnen - det hjälper, om än bara för en liten stund. Mjölk är lite av en universallösning hos mig.

När jag var mindre var som sagt problemen större och då började jag äta extra C-vitamin och betakaroten (rena produkter) som tillskott vilket faktiskt hjälpte. Det är inte heller något som direkt kan överdoseras, så det kan vara värt ett försök. Numera äter jag alltid solarin (kosttillskott) som förebyggande och peppar peppar så har det varit avsevärt mycket bättre de senaste åren. Jag testade även silicia (kosttillskott) ett tag vilket också kan vara värt att pröva. Mest för att det hjälper till att bygga upp starka vävnader i kroppen (och munnen).

Sådär. Jag tror det var allt jag hade för stunden. Jag har även sett att det nu finns "oralmedic" som ska fungera ganska bra som lindrande medel. Värt ett försök!

Lycka till!
/ Hanna